KORONA U EVROPI: Više od 1,5 miliona umrlih od kovida u Evropi
Ilustracija, Foto: Profimedia

korona virus

KORONA U EVROPI: Više od 1,5 miliona umrlih od kovida u Evropi

Broj novih smrtnih slučajeva je u porastu od sredine jula u zoni Evrope

Objavljeno:

U Evropi je od početka pandemije od kovida umrlo više od 1,5 miliona ljudi, a više zemalja ponovo uvodi restrikcije da suzbiju rekordnu stopu zaražavanja, javlja danas agencija Frans pres na osnovu zvaničnih podataka.

Prema zvaničnim podacima 1.500.105 osoba je umrlo od kovida u regionu Evrope koji obuhvata 52 zemlje i teritorije od atlantske obale do Azerbejdžana i Rusije, od kada je zabeležen prvi smrtni slučaj na kontinentu u februaru 2020.

Broj novih smrtnih slučajeva je u porastu od sredine jula u zoni Evrope, koja je novi epicentar pandemije i dostiže u proseku 4.210 dnevno poslednjih sedam dana, što je porast od jedan odsto u odnosu na prethodnu nedelju i pet odsto u odnosu na nedelju pre toga.

Ova cifra dostiže sličan nivo kao u jesen 2020. kada je Evropa ušla u drugi talas pandemije, tokom koga je u periodu od 14. do 20. januara 2021. zabeležena najteža nedelja po broju umrlih, i kada antikovid vakcinacije još nisu počele. ; Medjutim kada se porede ta dva talasa po brzini širenja zaraze ona su uočljivo različita.

Sa oko 29.500 umrlih izmedju 18 i 24 novembra, broj novih smrtnih slučajeva na kontinentu je povećan četiri puta od sredine jula, odnosno za 20 nedelja. Prošle godine bilo je dovoljno pet nedelja da se broj umrlih nedeljno poveća sa 7.000 na 30.000.

Trenutno je najteže pogodjena zemlja Rusija koja predstavlja gotovo 30 odsto od novih smrtnih slučajeva dnevno na kontinentu, sa 1.246 umrlih u proseku dnevno.

Broj novozaraženih takodje je u porastu od početka oktobra u Evropi. Broj novozaraženih nikad nije bio toliko visok (369.915 slučajeva zaraze dnevno u proseku izmedju 18. i 24. novembra, što je 14 odsto više nego prethodne nedelje), medjutim način testiranja se znatno razvio od proleća 2020.

Svetska zdravstvena organizacija je početkom novembra za borbu protiv pandemije pozvala da se nastavi vakcinacija, masovno upotrebljava maska i da se sprovode mere socijalnog distanciranja. SZO strahuje da će na evropskom kontinentu biti dodatnih 700.000 umrlih od korona virusa do proleća.

Bonus video:

12:50

DVE STVARI SU PREDUSLOV ZA POŽAR: Ovi koraci mogu SPASITI život ukoliko se nađete u vozilu obuhvaćenom vatrom

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.