ZAVRŠENA OBDUKCIJA PUTNIKA IZ AUTOBUSA SMRTI U BUGARSKOJ: Poznato od čega su umrli
Autobus, Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

ZAVRŠENA OBDUKCIJA PUTNIKA IZ AUTOBUSA SMRTI U BUGARSKOJ: Poznato od čega su umrli

Najverovatniji uzrok nesreće je ljudska greška

Objavljeno:

Obdukcija je pokazala da su svi umrli od gušenja, a ne od udarca. To znači da su bili živi u vreme požara, rekao je na konferenciji za novinare Borislav Sarafov, zamenik bugarskog glavnog tužioca i direktor Nacionalne istražne službe povodom tragičnog događaja na auto-putu Struma u Bugarskoj, gde je život izgubilo 46 ljudi.

- Konačnu procenu uzroka nesreće daće konačna analiza, ali vodeća verzija u ovom trenutku je ljudska greška - kao uzrok nesreće - dodao je Sarafov.

Sarafov je istakao da se nastavljaju pregledi i analize autobusa koje treba da daju odgovor na razloge i način izbijanja požara, kao i za analizu saobraćaja zbog kojih je autobus napustio putanju kretanja.

Sarafov je naglasio da u medijima vidi mnogo spekulacija i da, iako se posle događaja videlo 15 ili 20 očevidaca, svedoka događaja zapravo nema, prenosi Telma.mk.

- Najpre su saslušana dva putnika u autobusu, koji su bili budni u trenutku udesa. I jedni i drugi daju objektivne informacije, pojedinačno se ispituju i njihovi iskazi se poklapaju, zbog čega ih smatramo izuzetno tačnim - rekao je Sarafov.

Verzije o terorističkom aktu i naftnim cevima, kao mogućim uzrocima nesreće, razmotrene su, ali su kategorično odbačene, rekao je Sarafov.

- Pronađene su tri cevi. Tri trube nisu bile pune i nisu bile upaljene. Vatra nije izbila iz njih. Verzija terorističkog akta je stručno pregledana i iz autobusa su uzete analize o postojanju terorističkog akta. Te verzije kategorički odbacujemo. Ovo nije teroristički akt - rekao je Sarafov.

Tim iz tužilaštva sutra kreće u Skoplje kako bi od rođaka nastradalih prikupio DNK profile, koji će potom biti korišćeni za identifikaciju preminulih.

Zatim, naglasio je Sarafov, tela žrtava mogu biti predata njihovim porodicama.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Maja Marinković
03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media