NOVI SOJ KORONE SA EKSTREMNO PUNO MUTACIJA IZAZIVA VELIKU ZABRINUTOST! Potvrđen u 3 države
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

NOVI SOJ KORONE SA EKSTREMNO PUNO MUTACIJA IZAZIVA VELIKU ZABRINUTOST! Potvrđen u 3 države

Naučnici kažu da novi soj koronavirusa nosi ekstremno visok broj mutacija koje mogu izazvati dalje bolesti

Objavljeno:

Virusolog Tom Pikok sa "Imperial Collegea" u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost.

Naučnici kažu da novi soj koronavirusa nosi ekstremno visok broj mutacija koje mogu izazvati dalje bolesti. Genomskim sekvenciranjem ova varijanta virusa je potvrđena kod deset slučajeva u tri države. To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost među naučnicima jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da 'izbegne' imunitet.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, koji je deo virusa koji većina vakcina koristi za pripremu imunološkog sastava protiv koronavirusa, piše Gardijan. Mutacije u tom proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da oteža imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta prvo je uočena u Bocvani 11. novembra, gde je potvrđena sekvenciranjem kod tri slučaja, dok je još šest potvrđeno u Južnoj Africi tri dana kasnije i jedan u Hong Kongu tog dana.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

Virusolog Tom Pikok sa "Imperial Collegea" u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost.

On je na Tviteru napisao da bi varijantu trebalo nadzirati, ali i dodao da može biti reč o neobičnom klasteru koji nije baš prenosiv.

Direktorka kovid 19 Odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost, Mira Čand, rekla je da u saradnji sa naučnicima širom sveta prate razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

"U prirodi virusa je da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva s novim varijantama virusa. Sve varijante koje pokazuju dokaze širenja virusa se brzo proveravaju", rekla je Čand.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Kembridž, rekao je da je rad u njegovoj laboratoriji otkrio da dve mutacije na B.1.1.529 povećavaju zaraznost i smanjuju prepoznavanje antitela.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

"Ključna odlika virusa koja nije poznata je zaraznost jer se čini da je to podstaklo inicijalno širenje delta varijante", rekao je Gupta.

Profesor Fransoa Balu, direktor UCL Instituta za genetiku rekao je da se veliki broj mutacija u varijanti virusa očito nakupio u jednom 'prasku', što sugeriše da se moglo razviti tokom hronične infekcije kod osobe s oslabljenim imunološkim sastavom, verovatno nelečenim pacijentom s HIV/AIDS-om..

"Definitivno bih očekivao da se slabo prepoznaje po neutralizovanju antitela u odnosu na alfa ili delta. Teško je predvideti koliko se može prenositi u ovoj fazi. Za sada bi to trebalo pomno pratiti i analizirati, ali nema razloga za preteranu zabrinutost osim ako u bliskoj budućnosti ne počnu da rastu brojke s tom varijantom zaraze", rekao je.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.