MEĐUNARODNI MONETARNI FOND: El Salvador ne bi trebalo da koristi BITKOIN kao zakonsko sredstvo plaćanja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND: El Salvador ne bi trebalo da koristi BITKOIN kao zakonsko sredstvo plaćanja!

MMF redovno sprovodi misije po članu IV Statuta u zemljama članicama radi konsultacija s vladinim zvaničnicima pre njihovog zahteva za korišćenje sredstava Fonda.

Objavljeno:

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da El Salvador ne bi trebalo da koristi bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja zbog rizika vezanih za tu kriptovalutu.

"S obzirom na visoku volatilnost cene bitkoina, njegova upotreba kao zakonitog sredstva plaćanja povlači za sobom znatne rizike u pogledu zaštite potrošača, kao i po finansijski integritet i finansijsku stabilnost", navodi se u završnom izveštaju tima MMF-a o nedavnoj redovnoj misiji sprovedenoj u El Slvadoru po članu IV.

"Upotreba bitkoina takođe vodi do potencijalnih fiskalnih obaveza. Zbog tih rizika, bitkoin ne bi trebalo da se koristi kao zakonsko sredstvo plaćanja", saopštio je MMF, preporučujući vladi da suzi zakon o bitkoinu i da ojača regulativu i nadzor nad novim platnim ekosistemom, prenosi Rojters.

MMF redovno sprovodi misije po članu IV Statuta u zemljama članicama radi konsultacija s vladinim zvaničnicima pre njihovog zahteva za korišćenje sredstava Fonda.

El Salvador je u septembru postao prva zemlja koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, pored američkog dolara.

Saopštenje MMF-a usledilo je samo dva dana nakon što je predsednik zemlje Najib Bukele objavio da El Salvador planira da izgradi prvi "bitkoin grad" na svetu, pri čemu će projekat u početku biti finansiran izdavanjem bitkoin obveznice.

Bukele je rekao da će se grad snabdevati energijom iz vulkana koji se nalazi u blizini i da neće imati bilo kakve poreze osim poreza na dodatu vrednost.

Salvadorski predsednik se zalagao za usvajanje bitkoina kao legalnog sredstva plaćanja, tvrdeći da će to olakšati milionima salvadorskih građana koji žive u inostranstvu slanje doznaka u domovinu i da će to podstaći finansijsku inkluziju, investicije, turizam i razvoj zemlje.

"Iako se očigledno ne slažemo oko nekih stvari, kao što je usvajanje bitkoina, analiza Fonda o našoj zemlji je zanimljiva", rekao je Bukele povodom izveštaja MMF-a.

MMF je takođe procenio da će privreda Salvadora porasti za oko 10 posto u 2021. godini i za 3,2 procenta u 2022, dodajući da očekuje da će javni dug ove centralnoameričke države dostići 85 posto njenog bruto domaćeg proizvoda do kraja ove godine.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.