RADEV DOBIO DRUGI MANDAT I ODMAH IZNERVIRAO NATO svojom izjavom
Rumen Radev, Foto: Youtube printscreen

OGLASIO SE

RADEV DOBIO DRUGI MANDAT I ODMAH IZNERVIRAO NATO svojom izjavom

Ambasada SAD u Bugarskoj je u saopštenju izrazila „duboku zabrinutost“ zbog nedavnih Radevovih komentara u kojima je Krim nazvao ruskim.

Objavljeno:

Dan nakon što je bugarski predsednik Rumen Radev obezbedio svoj drugi mandat ubedljivom pobedom u drugom krugu izbora, on je u ponedeljak izazvao kritike od glavnog partnera zemlje u NATO-u zbog svojih primedbi o statusu poluostrva Krim.

Ambasada SAD u Bugarskoj je u saopštenju izrazila „duboku zabrinutost“ zbog nedavnih Radevovih komentara u kojima je Krim nazvao ruskim.

Poluostrvo je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, a NATO i Evropska unija ga smatraju i dalje dijelom Ukrajine.

U predsedničkoj debati sa svojim protivnikom desnog centra Anastasom Gerdžikovom prošlog četvrtka, Radev je insistirao na pragmatičnim vezama sa Rusijom, dodajući da bi EU trebalo da obnovi svoj dijalog sa Moskvom.

„Sankcije koje su uvedene zbog Krima i Ukrajine ne daju rezultate“, rekao je Radev. Rekao je da je Krimsko poluostrvo „trenutno rusko“, dodajući: „Šta drugo može biti?“

Ove primedbe su već izazvale proteste ukrajinske vlade.

„Sjedinjene Države, G-7, Evropska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u našem stavu da je, uprkos pokušaju ruske aneksije i tekuće okupacije, Krim Ukrajina“, saopštila je američka ambasada.

„Svi mi, uključujući Bugarsku, smo na samitu Krimske platforme u avgustu izjavili da je Krim sastavni deo Ukrajine i da ne priznajemo i nećemo priznati napore Rusije da legitimiše svoju nezakonitu zauzimanje i okupaciju poluostrva“, navodi se u saopštenju. .

Bugarska je veoma podeljena u svojoj lojalnosti. Iako pripada NATO-u i EU, mnogi Bugari i dalje osećaju kulturno-istorijsku srodnost sa Rusijom. Crnomorska zemlja ostaje u velikoj meri zavisna od ruske energije i izložena je rastućim tenzijama između Rusije i Zapada.

Sa skoro svim prebrojanim glasačkim listićima, Radev je imao 66 odsto glasova u drugom krugu izbora, saopštila je u ponedeljak centralna izborna komisija zemlje.

Njegov protivnik Anastas Gerdžikov priznao je poraz i čestitao Radevu, koji 22. januara počinje drugi mandat.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.