CRNI BILANS U EVROPI: Korona odnela najviše života, SZO strahuje
ilustracija, Foto: Profimedia

upozoravaju

CRNI BILANS U EVROPI: Korona odnela najviše života, SZO strahuje

Zvaničnik SZO ocenjuje da bi do marta moglo biti zabeležno oko pola miliona preminulih ukoliko se ne preduzmu hitne mere

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je veoma zabrinuta zbog širenja kovida 19 u Evropi, dok se kontinent bori sa novim talasom infekcija korona virusa, poručio je šef kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

On je u izjavi za BBC upozorio da bi do marta moglo biti zabeleženo oko 500.000 smrtnih slučajeva, ako se odmah ne preuzmu hitne mere.

- Kovid 19 je ponovo postao glavni uzrok smrti u našem regionu - naglasio je Kluge, uz napomenu da su nam sada poznati mehanizmi u borbi protiv ove bolesti, prenosi.

On je rekao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah da pomogne u usporavanju pandemije.

Nekoliko evropskih zemalja je nedavno zabeležilo rekordno visoke stope zaraze, što je dovelo do delimičnog ili potpunog zatvaranja, a šef regionalne kancelarije SZO smatra da su za epidemiološku situaciju odgovorni hladno vreme, nedovoljan udeo vakcinisanih i dominacija zaraznije delta varijante virusa.

On je pozvao na povećanje broja vakcinisanih, sprovođenje osnovnih javnozdravstvenih mera i novih tretmana za suzbijanje širenja.

Kluge smatra da bi obaveza vakcinacije trebalo da bude "poslednje sredstvo", ali da je pravi trenutak za "pravnu i društvenu debatu" o tom pitanju.

- Pre toga postoje i druga sredstva kao što su kovid sertifikati - rekao je on, ocenivši da kovid sertifikati ne predstavljaju "ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode".

Austrija je u petak postala prva evropska zemlja koja je objavila da će vakcinacija protiv kovid 19 postati zakonski obavezna, a to pravilo bi trebalo da stupi na snagu u februaru.

Istovremeno, Austrija je, kao odgovor na rekordan porast infekcija i nisku pokrivenost vakcinacijom, uvela karantin za sve stanovnike, nakon što je u početku bio na snazi samo za vakcinisane osobe.

I mnoge druge evropske zemlje uvode nove mere, dok broj slučajeva raste.

Češka i Slovačka uvele su nova ograničenja za stanovnike koji nisu vakcinisani protiv kovid 19, a u Holandiji su tokom noći izbili nasilni protesti protiv vladinih planova za dodatna ograničenja i zabranu novogodišnjeg vatrometa, na šta je policija odgovorila pucanjem na demonstrante.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan poručio je da je Nemačka u "vanrednom stanju" i odbio je da isključi mogućnost uvođenja novog karantina u zemlji.

Velika Britanija, koja je u petak zabeležila 44.242 nova slučaja kovid 19, više puta je ponovila da neće uvesti zaključavanje, ali vlada u Londonu nije isključila nova ograničenja kako bi zaštitila zdravstveni sistem.

U ovom slučaju britanska vlada razmatra uvođenje kovid sertifikata za aktivnosti u zatvorenom prostoru, obavezno nošenje maski u pojedinim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.