OKO 20.000 ZAGREPČANA USTALO PROTIV KOVID POTVRDA: Uzvikivali POGRDNE reči, pa se obrušili i na Plenkovića (VIDEO)
ilustracija, Foto: Printscreen/Tviter

protest

OKO 20.000 ZAGREPČANA USTALO PROTIV KOVID POTVRDA: Uzvikivali POGRDNE reči, pa se obrušili i na Plenkovića (VIDEO)

Okupljeni uzvikuju "Plenkoviću odlazi!", "Nećemo potvrde!", "U boj, u boj za narod svoj!", te zvižde na pomen Kriznog štaba, a pojedini učesnici nose transparente na kojima piše "Sloboda se ne traži, sloboda se živi" i "Ne damo vam decu!

Objavljeno:

U Zagrebu je u 15 sati počeo veliki protest protiv kovid-potvrda i epidemioloških mera. Demonstranti su se okupili na dva mesta i krenuli u protestnu šetnju ulicama glavnog grada Hrvatske, prenosi Index.hr.

Prvo mesto okupljanja je Trg Francuske Republike, a drugo mesto okupljanja je Trg žrtava fašizma. S tih mesta su krenuli prema Trgu Bana Jelačića, koji je središnje mesto protesta. Kolone su se na Trgu spojile oko 15.45.

Okupljeni uzvikuju "Plenkoviću odlazi!", "Nećemo potvrde!", "U boj, u boj za narod svoj!", te zvižde na pomen Kriznog štaba, a pojedini učesnici nose transparente na kojima piše "Sloboda se ne traži, sloboda se živi" i "Ne damo vam decu!"

Protest nije prijavljen policiji

Iz zagrebačke policije kažu da protest nije prijavljen, ali da znaju za njega. Policija je uvek na masovnim okupljanjima kako bi obezbedila javni red, kažu iz policije, prenosi Index.

"Ovo što smo mi danas napravili je čudesno. Nije bilo nijednog političara, nijedne organizacije, i zato je to čudesno. Tražimo ukidanje kovid-potvrda odmah", rekao je organizator protesta Andrija Klarić nakon govora studenta.

Okupljena masa skandira gradonačelniku Sinja, Miri Bulju, koji je najavio da u Sinju neće sprovoditi odluku Kriznog štaba o obaveznim kovid-potvrdama u javnim i državnim institucijama.

Prema nezvaničnim procenama, na glavnom zagrebačkom trgu nalazi se između 10 i 20 hiljada ljudi.

Okupljena masa na nagovor govornika skandira "Ivermektin, Ivermektin" - ime leka protiv parazita. Jedan govornik je rekao da lek za koronu postoji i zove se Ivermektin. Inače, radi se o leku za parazite kod životinja i ljudi, a američki CDC ne preporučuje njegovu upotrebu za lečenje kovida.

Na protestu je i časna sestra, dok jedan demonstrant na odeći nosi Davidovu zvezdu, kakvu su u vreme nacističke vladavine na rukavima morali da nose Jevreji.

Na protestu je i hrvatski novinar, televizijski voditelj i neonacista Velimir Bujanec koji nosi zastavu HOS-a na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni!". Mediji navode da su na protestu i evroparlamentarci Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić.

Tri zahteva demonstranata

Predvodnici protesta su na ranijim okupljanjima navodili tri zahteva:

1. ukidanje kovid-potvrda odmah u celoj Hrvatskoj

2. donošenje zakona kojim se zabranjuje da se donese takav diskriminišući zakon kao što je kovid-potvrda

3. dobro pročitajte tačku jedan i dva.

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.