PREDLOG AMERIČKIH KONGRESMANA: Ne priznati Putina za predsednika ako se ponovo kandiduje, usledio OŠTAR odgovor!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

TENZIJE

PREDLOG AMERIČKIH KONGRESMANA: Ne priznati Putina za predsednika ako se ponovo kandiduje, usledio OŠTAR odgovor!

U slučaju usvajanja, dokument neće biti obavezan za izvršavanje i biće oformljen kao preporuka

Objavljeno:

Američki kongresmeni Stiv Koen i Džo Vilson uneli su u Predstavnički dom američkog Kongresa predlog da se ruski predsednik Vladimir Putin ne prizna za lidera države ukoliko odluči da se kandiduje za novi mandat 2024. godine, navodi se u saopštenju kongresmena.

- Rezolucija konstatuje neregularnosti na izborima zahvaljujući kojima se Putin nalazi na vlasti, te zastupa stav da je njegov dalji boravak na dužnosti nezakonit, navodi se u saopštenju.

U nacrtu rezolucije se navodi da su ruski ustavni amandmani, koji su usvojeni 2020. godine, ''stupili na snagu kršeći zakone i međunarodne obaveze Rusije''.

- Bilo kakav pokušaj predsednika Vladimira Putina da ostane na dužnosti nakon okončanja njegovog aktuelnog i poslednjeg mandata 7. maja 2024. godine trebalo bi da podrazumeva nepriznavanje od strane Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u dokumentu.

U slučaju usvajanja, dokument neće biti obavezan za izvršavanje i biće oformljen kao preporuka.

Predstavnici izvršne vlasti SAD nisu ranije govorili na temu „nepriznavanja“ Putina. Takođe nije jasno u ovom momentu da li će rezolucija biti usvojena u Predstavničkom domu.

Hitan odgovor Moskve: Najavljeni potez SAD značio bi apsolutni prekid odnosa sa Rusijom

Moskva
foto: Profimedia

Ukoliko američki Kongres usvoji rezoluciju o nepriznavanju predsedničkih izbora 2024. godine u slučaju da na njih izađe Vladimir Putin, rusko-američki odnosi će doživeti apsolutni prekid, izjavio je zamenik komiteta za međunarodna pitanja Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

- Siguran sam da taj dokument neće proći. Međutim, ukoliko se tako nešto i dogodi, to će dovesti do prekida odnosa Rusije i SAD, rekao je.

Takođe je ocenio i da taj dokument predstavlja vrhunac cinizma koji nema veze sa zdravim razumom.

Oglasio se i zamenik predsednika Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov koji je rekao da bi usvajanje takvog dokumenta predstavljalo direktno mešanje u unutrašnja pitanja Ruske Federacije.

- Prerano su počeli da se mešaju u naša pitanja budući da su izbori tek 2024. godine. Međutim, ovo nije ništa novo i neočekivano. Mešanje u unutrašnja pitanja u najčistijoj formi, napisao je on na svom Fejsbuku.

Podsetimo, američki kongresmeni Stiv Koen i Džo Vilson uneli su u Predstavnički dom američkog Kongresa predlog da se ruski predsednik Vladimir Putin ne prizna za lidera države ukoliko odluči da se kandiduje za novi mandat 2024. godine, navodi se u saopštenju kongresmena.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.