U EKSKLUZIVNOJ ISPOVESTI SUPRUGA BIVŠEG PRVOG ČOVEKA INTERPOLA OTRILA: "Oni su monstrumi! Oni jedu svoju decu"
Grejs Meng, Foto: Profimedia

grejs meng ne zna da li joj je suprug živ

U EKSKLUZIVNOJ ISPOVESTI SUPRUGA BIVŠEG PRVOG ČOVEKA INTERPOLA OTRILA: "Oni su monstrumi! Oni jedu svoju decu"

Meng ne zna gde je njen suprug, koji će uskoro proslaviti 68. rođendan. Ne zna ni kakvog je zdravstvenog stanja. Poslednji put joj je poslao samo dve poruke i to 2018. godine

Objavljeno: 20:30h

U Kini je uživala sve privilegije koje idu sa udajom za čoveka koji je visokopozicionirani član u vladajućoj eliti. Njen suprug bio je visoki policijski zvaničnik u bezbednosnom sektoru koji održava Komunističku partiju na vlasti. Toliko su mu verovali da su ga poslali u Francusku da preuzme veoma važnu poziciju u Interpolu.

Međutim, Meng Hongvej, bivši direktor Interpola, nestao je u kineskom kaznenom sistemu, i više nije u milosti vlasti.

Meng
foto: Profimedia

Njegova supruga je sa blizancima u Francuskoj. Ona je politički izbeglica, i ima 24-časovnu policijsku zaštitu, jer strahuje da bi kineski agenti mogli da je kidnapuju.

Nekada žena u sistemu, Grejs Meng sada je postala austsajder. Dok gleda šta se događa, preplašena je. Strah je još veći sada, jer je odlučila da izađe iz senke, svesno sebe i svoju porodicu izloži riziku, kako bi kritikovala kinesku vlast zbog svega što su učinili njenom suprugu, koji je u januaru prošle godine osuđen na 13,5 godina zatvora.

- Oni su monstrumi. Oni jedu svoju decu - tako Meng sada opisuje vladu za koju je nekad radila.

U ekskluzivnom intervjuu za AP, Meng kaže da ima obavezu da svetu pod punim imenom i prezimenom, bez skrivanja od kamera, kaže šta se dogodilo.

- U poslednje tri godine sam naučila, kao što smo svi naučili sa kovidom, kako treba živeti sa čudovištem, sa vlašću - započinje priču Meng.

Meng
foto: Profimedia

Meng donosi jedinstvenu perspektivu bivše insajderke koja je prošla kroz ogledalo i izašla sa izmenjenim pogledima. Promena je toliko velika da je uglavnom prestala da koristi svoje kinesko ime, Gao Ge. Kaže da se sada više oseća kao Grejs, njeno izabrano ime, sa prezimenom njenog muža, Meng.

- Umrla sam i ponovo sam se rodila - priča Meng.

Ona ne zna gde je njen suprug, koji će uskoro proslaviti 68. rođendan. Ne zna ni kakvog je zdravstvenog stanja. Poslednji put su razmenili samo dve poruke. Bilo je to 25. septembra 2018. godine, kada je otišao na službeni put u Peking. U prvoj poruci joj je napisao: "Čekaj da te pozovem". Potom joj je poslao sličicu noža, verovatno da bi je upozorio na opasnost. Meng veruje da joj je poruke poslao dok je sedeo u kancelariji Ministarstva za bezbednost.

Od tada ništa nije čula od njega, a na desetine pisama koje su njeni advokati poslali kineskim vlastima nije stigao odgovor. Više nije sigurna ni da je živ.

- Ovo je nepravedno i prema meni i prema deci. Ne želim da moji sinovi nemaju oca. Kad god čuju da neko kuca na vrata, trče da vide ko je. Znam da se nadaju da će ugledati oca na pragu. A onda, svaki put kada shvate da nije on, tužno obore glavice. Veoma su hrabri - kaže Meng.

Zvanične podatke o suprugu dobijala je na kašičicu i veoma su neodređeni. U saopštenju iz oktobra 2018, nedugo nakon što se Grejs Meng prvi put obratila novinarima u Lionu, govoreći o njegovom nestanku, stigla je vest da je Meng Hongvej pod istragom zbog kršenja zakona. Niko nije precizirao za šta se sumnjiči. To je bio signal da je Hongvej još samo jedan u nizu zvaničnika koji je pao u nemilost.

Interpol je saopštio da je Meng dao ostavku, koja odmah stupa na snagu. Grejs je zbog toga i dalje besna, kaže da joj policija u Lionu nije ništa pomogla. Smatra da činjenica što nisu zauzeli čvršći stav, ohrabrio Peking da se ponaša kako se ponaša.

- Da li neko ko je nestao može da napiše ostavku bez prisile? Zar policija zaista može da zažmuri na ovo? - pita se Grejs.

Kina je 2019. saopštila da je Meng izbačen iz Komunističke partije. Rečeno je da je zloupotrebio položaj kako bi svojoj porodici omogućio "ekstravagantan život", a svojoj supruzi da koristiti autoritet zarada ispunjenja ličnih interesa. U januaru 2020, osuđen je na 13,5 godina zatvora, pod optužbom da je uzeo više od 2 miliona dolara mita. U saopštenju suda se navodilo da je priznao krivicu i pokazao kajanje.

Njegova supruga je dugo bila uverena da su optužbe fabrikovane i da je njen suprug "pao" jer je koristio svoju visoku poziciju da vrši pritisak da dođe do promena.

- To je izmišljeno sve. Čist primer kako ćeš biti proglašen za kriminalca ako ne podržavaš politiku - uverena je Meng.

Ona smatra da je korupcija u Kini postala ozbiljan problem.

- Korupcije ima svuda, ali postoje dva mišljenja o tome kako sprečiti korupciju. Jedna metoda se koristi sada, a druga je da se pristupi ustavnoj demokratiji i da se problem saseče u korenu - kaže Meng.

Grejs Meng ima veze u politici i preko svoje porodice. Njena majka je radila kao savetnik u zakonodavstvu. I njena porodica ima "traume iz političkog života". Nakon što su komunisti preuzeli vlasti 1949. njen deda je zatvoren u radni logor, a uzeli su mu sve što je sticao.

Meng kaže da se istorija sada ponavlja.

- Ovo je tragedija za našu porodicu, izvor velike patnje. Isto tako, znam da mnoge proodice u Kini proživljavaju ono što ja danas proživljavam - zaključuje Meng.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.