NOVI PROBLEM NAKON HAOSA NA GRANICI! Među migrantima zabeležen prvi slučaj korona virusa
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAMO IM JE JOŠ OVO TREBALO

NOVI PROBLEM NAKON HAOSA NA GRANICI! Među migrantima zabeležen prvi slučaj korona virusa

To je izjavio danas zamenik predsednika Grodnjenskog izvršnog odbora Viktor Pranjuk

Objavljeno:

Među migrantima na granici Belorusije sa Poljskom zabeležen je prvi slučaj koronavirusa.

To je izjavio danas zamenik predsednika Grodnjenskog izvršnog odbora Viktor Pranjuk.

On je u izjavi za Sputnjik Belorusija precizirao da je slučaj otkriven u transportno-logističkom centru, a da je oboleli migrant hospitalizovan na Univerzitetskoj klinici Grodno, prenosi RIA novosti. Ranije je saopšteno da će beloruska strana u bliskoj budućnosti početi vakcinaciju ilegalnih migranata kineskom vakcinom "Verosel".

Prema podacima lokalnih vlasti, u transportno-logistički centar stiglo je još oko 400 izbeglica. Prethodno je Minsk saopštio da je u tom centru smešteno oko 1.000 ljudi.

Na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama od letos je pojačan priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu.

Situacija je eskalirala 8. novembra, kada se na barijerama okupilo više od 2.000 ljudi, koji su nekoliko puta pokušali da se probiju. Poljski graničari su upotrebili suzavac, a nakon toga migranti su spontano podigli kamp u blizini kontrolnog punkta Bruzgi u Grodnjenskoj oblasti. U ponedeljak je oko 3.500 ljudi prešlo iz kampa na kontrolni punkt i nastanilo se na graničnoj liniji, a sledećeg dana su počeli sukobi sa poljskim snagama bezbednosti.

Migranti su ih gađali kamenicama i motkama, a oni su odgovorili suzavcem, šok bombama i vodenim topovima.

Deo izbeglica je u sredu prešao u transportno-logistički centar, gde su Belorusi organizovali prenoćište, a neki su se vratili u šumu.

Rampa za migrante

Beloruska državna avio-kompanija "Belavija" prestala je da dozvoljava građanima iz Avganistana, Iraka, Libana, Libije, Sirije i Jemena da se ukrcavaju na njene letove iz uzbekistanske prestonice Taškenta za Minsk, prenela je danas beloruska agencija Belta.

Evropska unija je prethodno optužila Belorusiju da dovozi migrante, uglavnom sa Bliskog istoka, i tera ih da ilegalno pređu granicu sa Poljskom u sklopu "hibridnog napada" na blok, prenosi agencija Rojters.

Belorusija, međutim, poriče da podstiče krizu.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.