Norveška apelovala na donatore da povećaju pomoć Palestincima
Ilustracija, Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

donatorske grupe

Norveška apelovala na donatore da povećaju pomoć Palestincima

Ministarka spoljnih poslova Norveške Aniken Huitfeldt (Anniken Huitfeldt) rekla je da je posle sastanka AHLC u Oslu, prvog u protekle dve godine, apelovala na donatore da povećaju pomoć koja je trenutno na kritičnom nivou

Objavljeno: 22:15h

Norveška, koja predsedava medjunarodnom donatorskom grupom za Palestince, Ad hok komitetom za vezu (AHLC) apelovala je danas na medjunarodnu zajednicu da poveća pomoć palestinskim teritorijama.

Zbog pandemije kovida-19, nesporazuma s Izraelom o transferu poreza koji ta zemlja ubira za Palestince i smanjenja davanja odredjenih donatora očekuje se da će Palestinska uprava zabeležiti deficit od 1,36 milijardi dolara ove godine, prema proceni Svetske banke.

Ministarka spoljnih poslova Norveške Aniken Huitfeldt (Anniken Huitfeldt) rekla je da je posle sastanka AHLC u Oslu, prvog u protekle dve godine, apelovala na donatore da povećaju pomoć koja je trenutno na kritičnom nivou.

Ona nije pomenula obećanja data tokom tog sastanka kome su prisustvovali palestinski premijer Muhamed Štajeh (Mohammed Shtayyeh) i izraelski ministar za regionalnu saradnju Esavi Fredž (Esawi Frej) te predstavnici SAD, EU, Rusije i UN.

Dan ranije u Briselu je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) je objavila da je obećano 614 miliona dolara, mnogo manje nego što je toj organizaciji potrebno.

UNRWA je za obezbedjenje pomoć za pet miliona palestinskih izbeglica na palestinskim teritorijama Jordanu i Libanu početkom oktobra rekla da joj je potrebno 800 miliona dolara godišnje.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.