OTROVNI DIM GUŠI NJU DELHI: Zbog povećanog zagađenja vazduha zatvorene škole i fakulteti
Nju Delhi, Foto: Profimedia

HAOS U INDIJI

OTROVNI DIM GUŠI NJU DELHI: Zbog povećanog zagađenja vazduha zatvorene škole i fakulteti

Samo pet od 11 elektrana na ugalj u gradu ima dozvolu da radi

Objavljeno:

Vlasti u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, zatvorile su sve škole i fakultete na neodređeno vreme zbog sve većeg zagadjenja vazduha.

Građevinski radovi su takodje zabranjeni do 21. novembra, ali je napravljen izuzetak za projekte koji se odnose na transport i odbranujeste. javio je BBC.

Samo pet od 11 elektrana na ugalj u gradu ima dozvolu da radi.

Otrovni dim kao posledica festivala Divali guši Nju Delhi.

Koncentracija PM 2,5 - sitnih čestica koje se talože u plućima - u Delhiju je daleko viša od bezbednosnih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Nekoliko delova grada zabeležilo je u utorak cifre blizu ili veće od 400, što je u kategoriji "teškog" zagadjenja.

Brojevi od nule do 50 smatraju se se "dobrim", a izmedju 51 i 100 ; "zadovoljavajućim", prema indeksu kvaliteta vazduha (AQI).

Pojedine škole su zatvorene još prošle nedelje zbog zagadjenja, a vlada u Delhiju je saopštila da razmišlja o zatvaranju kako bi poboljšala kvalitet vazduha, jer su gusti oblaci smoga progutali grad.

Nju Delhi
foto: Profimedia

Kombinacija faktora kao što su emisije iz vozila i industrije, prašina i vremenski uslovi čine Nju Delhi najzagadjenijim glavnim gradom na svetu.

Vazduh je posebno toksičan u zimskim mesecima jer poljoprivrednici u susednim državama spaljuju strnište. Vatromet tokom festivala Divali, koji se održava u isto vreme, dodatno pogoršava kvalitet vazduha.

Ove godine je zagadjenje toliko strašno da je indijski Vrhovni sud izdao strogo upozorenje i naložio državnim i saveznim vladama da preduzmu hitne mere za rešavanje vanredne situacije.

Nakon saslušanja, Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha Delhija je sazvala sastanak i najavljene su hitne mere.

Druge mere koje je najavila komisija uključuju zabranu ulaska kamionima u Delhi i susedne države Utar Pradeš, Pendžab, Harijana i Radžastan do 21. novembra, osim onih koji prevoze osnovne namirnice.

Panel je takodje uputio apel vlastima da "ohrabre" privatne kancelarije da dozvole da 50 odsto zaposlenih radi od kuće kako bi se smanjile emisije iz vozila i nivo prašine.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.