PORED PANDEMIJE NJU DELHI SE SUOČAVA SA NOVIM PROBLEMOM: Od ponedeljka se ZATVARAJU ŠKOLE
Prestonica Indije, Foto: Profimedia

HAOS

PORED PANDEMIJE NJU DELHI SE SUOČAVA SA NOVIM PROBLEMOM: Od ponedeljka se ZATVARAJU ŠKOLE

Nivoi zagađujućih čestica PM 2.5, 20 puta su veći od dozvoljenih zbog paljenja njiva koje samo povećava zagađenje vazduha u gradu

Objavljeno:

Vlasti Nju Delhija objavili su da će škole biti zatvorene na nedelju dana zbog ekstremnog zagađenja vazduha koji može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Prestonica Indije jedan je od najzagađenijih gradova na svetu, zbog fabrika, motornih vozila i paljenja njiva u poljoprivrednim oblastima, koji svake zime vazduh boje u toksično sivo, prenosi Gardijan.

Čestice PM 2.5, koje su najmanje, a ujedno i najviše štetne po zdravlje, jer mogu da uđu u krvotok, danas su premašile 300 na indeksu kvaliteta vazduha, što je količina 20 puta veća od dnevnog limita koji preporučuje SZO.

- Od ponedeljka škole će biti zatvorene kako deca ne bi morala da udišu zagađeni vazduh - rekao je ministar Arvind Kejrival.

On je dodao da će svi građevinski radovi biti obustavljeni na četiri dana, počevši od nedelje, kako bi se smanjila prašina.

Razmatra se lokdaun zbog zagađenja

Državnim službama i poslovnim savetnicima savetovano je da rade od kuće, koliko god je moguće i na snazi je preporuka da se napolju provodi što manje vremena.

Bolnice beleže nagli porast pacijenata koji se žale na poteškoće u disanju.

- U hitnoj službi se dnevno tretira 12 do 14 slučajeva, pogotovo noću, kada simptomi remete san i izazivaju paniku kod pacijenata - rekao je doktor Suranjit Čaterje.

Razmatra se uvođenje i lokdauna zbog zagađenja, a prema podacima, ove godine je bilo najviše paljevina na njivama u poslednje četiri godine.

Međutim, posledice zagađenja ne vide se samo u vazduhu.

Toksična pena prekrila je deo jedne od svetih indijskih reka, čineći da izgleda kao ogromna kupka sa mehurićima.

Kako navodi Gardijan, iako izvire na Himalajima, gde je kristalno čista, od Nju Delhija postaje jedna od najprljavijih reka na svetu. Delimično je kriva urbanizacija, ali i nekontrolisano ispuštanje otpada u reku.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.