Bajden zabranio ulazak u SAD predsedniku Nikaragve i njegovim ministrima
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

odluka

Bajden zabranio ulazak u SAD predsedniku Nikaragve i njegovim ministrima

Uvođenje sankcija pretilo je od izbora 7. novembra na kojima nije učestvovala opozicija pošto su uhapšeni glavni predsednikovi rivali

Objavljeno: 22:34h

Predsednik SAD Džo Bajden zabranio je danas ulazak u SAD predsedniku Nikaragve Danjelu Ortegi, njegovoj supruzi i potpresednici zemlje Rosario Muriljo kao i velikom broju minisitara i zvaničnika zemlje, ukazujući da se to radi zbog njihovog narušavanja demokratije. "Represija i zloupotrebe Ortegine vlade i onih koji ga podržavaju nameću SAD da deluju", naveo je američki predsednik u tekstu objavljenom posle spornih nikaragvanskih izbora od 7. novembra na kojima je Danijel Ortega ponovo izabran za predsednika za četvrti mandat.

"Doneo sam odluku da je u interesu SAD da ograniči i suspenduje ulazak u SAD za članove vlade Nikaragve koju vodi predsednik Danijel Ortega, uključujući i njegovoj supruzi i potpresednici Rosario Muriljo" i svima povezanim sa delima koja narušavaju demokratske institucije zemlje, navodi se u tekstu.

Na vrlo dugom spisku osoba kojima neće biti dozvoljen ulazak u SAD su takođe poslanici i članovi njihovih kabineta, gradonačelnici i njihovi pomoćnici optuženi da su prekršili ljudska prava kažnjavanjem mirnih demonstranata, kao i čitav niz visokih zvaničnika bezbednosnih službi, vladinih agencija, zatvorskih ustanova, sudskog sistema i ministarstva unutrašnjih poslova.

Američko ministarstvo finansija već je u ponedeljak najavilo uvodjenje finansijskih sankcija saveznom tužilaštvu Nikaragve i devetorici visokih zvaničnika zemlje kao odgovor na privid izbora koje su organizovali predsednik Ortega i potpresednica Rosario Muriljo.

Uvođenje sankcija pretilo je od izbora 7. novembra na kojima nije učestvovala opozicija pošto su uhapšeni glavni predsednikovi rivali. Predsednik Bajden je odmah izbore nazvao komedijom na kojima je bez iznenadjenja ponovo izabran Danijel Ortega na četvrti mandat.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.