SAD: Bajden odao priznanje starim borcima, "Vi ste kičma Amerike, njen stub"
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

BAJDEN

SAD: Bajden odao priznanje starim borcima, "Vi ste kičma Amerike, njen stub"

Bajden je položio venac na grob koji je poslednjih dana otvoren za javnost prvi put u 100 godina

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden odao je danas priznanje starim borcima "stubovima Amerike" na ceremoniji na vojnom groblju Arlington u predgradju Vašingtona kojom se obeležava stogodišnjica sahranjivanja neznanog vojnika. "Vi ste kičma Amerike, njen stub", rekao je američki predsednik a zatim je odao počast generalu Kolinu Pauelu, koji je umro 18. oktobra. Bajden je odao počast "sinu imigranata koji je postao načelnik generalštaba i državni sekretar i čovek koji je stekao poštovanje američkog naroda za njegove kvalitete lidera u uniformi i posle".

Kritikovan od strane starih boraca rata u Avganistanu zbog haotičnog povlačenja Amerikanaca iz Kabula krajem avgusta posle 20 godina vojne antidžihadističke intervencije Bajden je rekao da su tokom dve decenije životi američkih vojinika i veterana kao i životi njihovih porodica bili oblikovani ratovima u Iraku i Avganistanu.

"Od 11. septembra stotine hiljada Amerikanaca služlio je u vojsci. Mnogi su i dalje u opasnosti danas i to ne treba zaboraviti", rekao je Bajden, misleći na američke vojnike koji su rasporedjeni u Iraku i na istoku Sirije da se bore protiv ekstremista Islamske države.

Bajden je položio venac na grob koji je poslednjih dana otvoren za javnost prvi put u 100 godina.

Za obeležavanje stogodišnjice odavanje pošte prvom neznanom vojniku, koji je umro na bojnom polju u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata i pokopan 1921. u Arlingotnu, vojnici obučeni u uniforme iz tog vremena defilovali su kroz aleje groblja.

Od tada su još dva neznana vojnika sahranjena u tom mauzoleju, jedan ubijen u Drugom svetskom ratu i jedan u Korejskom ratu. Četvrti vojnik ubijen u Vijetnamskom ratu sahranjen je na istom mestu ali su kasnije njegovi posmrtni ostaci identifikovani i ekshumirani da bi se sahranio u Misuriju po željama porodice.

Bonus video:

17:12

VECERNJI DNEVNIK 11.11.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.