"TO JE UPRAVO ONO ŠTO SMO HTELI DA POSTIGNEMO": Austrijski kancelar zadovoljan novim merama
Aleksander Šalenberg, Foto: Printscreen

OGLASIO SE

"TO JE UPRAVO ONO ŠTO SMO HTELI DA POSTIGNEMO": Austrijski kancelar zadovoljan novim merama

Austrijanci su odlučili na deset dana, do 24. novembra da ograniče kretanje nevakcinisanima, odnosno svim starijima od 12 godina koji nemaju potvrdu o vakcinaciji niti dokaz da su preležali kovid-19 u poslednjih 180 dana

Objavljeno:

Pola miliona vakcinisanih u Austriji za nedelju dana, od najave zabrane izlaska za nevakcinisane: to je upravo ono što smo hteli da postignemo, rekao je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

Od ponedeljka je u Austriji nevakcinisanim osobama ograničeno kretanje na posao, u najbližu prodavnicu ili kod lekara.

- Mera već ima učinka - kaže Šalenberg u intervjuu za AFP.

Za početak, Austrijanci su odlučili na deset dana, do 24. novembra da ograniče kretanje nevakcinisanima, odnosno svim starijima od 12 godina koji nemaju potvrdu o vakcinaciji niti dokaz da su preležali kovid-19 u poslednjih 180 dana.

Aleksander Šalenber, koji je nedavno na poziciji kancelara zamenio Sebastijana Kurca, priznao je da je reč o teškoj meri, koju vlada nije donela s lakoćom, s obzirom na to da je reč o tome da se deo stanovništva "delimično lišava slobode".

Nije reč o diskriminaciji, odbacio je kancelar optužbe. Vlada je angažovala pravne i ustavne stručnjake.

- Cilj je da se nevakcinisani vakcinišu, a ne da se vakcinisani zatvaraju - poručio je kancelar.

Ni uz najbolju volju, kaže, ne bi mogao da zamisli da dve trećine društva pristane iz solidarnosti s nevakcinisanima takođe na lokdaun. Tada ne bi bilo prozivanja za diskriminaciju.

Austrija se odlučila na tu meru jer je jedina šansa za izlazak iz začaranog kruga pandemije povećanje stope vakcinisanosti.

- Ona je i dalje sramotno niska - požalio se austrijski premijer.

Stopa vakcinisanosti iznosi tek 65 posto stanovništva, prenosi nemački Tagesspiegel. U Nemačkoj je potpuno cepljenih 67,5 posto.

U Austriji je panika jer im je sedmodnevna incidencija porasla na 892,7 slučajeva na 100.000 stanovnika: u Nemačkoj se pooštravaju mere na 312,4 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Hrvatska je druga najgora u Evropi (ne računajući Gibraltar), nakon Slovenije sa 1.116 novozaraženih na 100.000 stanovnika za nedelju dana, a Austrija je treća.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.