KRAH SISTEMA PCR TESTIRANJA! Nakon novih mera u Austriji pojavili se i PROBLEMI
PCR test, Foto: Profimedia

UŽAS

KRAH SISTEMA PCR TESTIRANJA! Nakon novih mera u Austriji pojavili se i PROBLEMI

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su testovi potrebni za odlazak na posao

Objavljeno:

Austrija je uvela restriktivne mere za nevakcinisane građane, a odmah su nastali problemi.

Zbog velike navale je u pojedinim austrijskim pokrajinama došlo do kraha sistema PCR testiranja, odnosno dugo se čeka na rezultate.

"Može doći do dugog čekanja pošto su u pojedinim opštinama i regionima laboratorije preopterećene", poručuju iz Apotekarske komore.

Najpogođenija je pokrajina Salcburg, gde su apoteke privremeno obustavile PCR testiranje. Takođe se dugo čeka na rezultate i u pokrajinama Forarlberg i Tirol.

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su testovi potrebni za odlazak na posao. Naime, na radnom mestu u Austriji primenjuje se "3G" pravilo, a to znači da zaposleni za dolazak na posao mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ili negativan test.

Usled primene "3G" pravila ispred punktova za testiranje dugi su redovi.

Zbog kašnjenja rezultata testova, duže od 24 sata, pojedini zaposleni su u nemogućnosti da dođu na posao a, kako ukazuju iz Privredne komore, već se desilo da su firme zaposlene vraćali kući.

Prema proceni Ministarstva zdravlja zbog primene "3G" pravila na radnom mestu redovne testove treba oko 1,4 miliona zaposlenih.

Antigenski test ima važenje od svega 24 sata, a PCR test 48 sati, zbog čega se veći broj odlučuje na PCR testove.

Epidemiološke mere i sama njihova najava prošle nedelje su podstakle značajno vakcinaciju protiv korona virusa u Austriji. Tokom prošle nedelje dato je 462.534 vakcina, što je najviše od jula, a od tog broja 272.371 su buster doze.

Međutim bilo je i 128.813 prvih doza, što je, takođe, rekord, poslednji put zabeležen u drugoj nedelji jula.

Dosadašnji rekord kod prvih doza, zabeležen je početkom maja, kada se u jednoj nedelji vakcinisalo 333.324 osobe. Samo u nedelju vakcinu je primilo 36.839 osoba, od čega 10.697 prvu dozu.

Stopa vakcinacije u Austriji je aktuelno na 65 odsto, a najgora u vakcinaciniji je i glavno žariste infekcije pokrajina Gornja Austrija sa stopom od svega 60,5 procenata. Na samom vrhu je pokrajina Burgenland gde je stopa vakcinacije dostigla 72 odsto.

Vakcinacija
Vakcinacijafoto: Aleksandra Čolić

U školama širom Austrije pooštrene su epidemiološke mere, koje ne dozvoljavaju ekskurzije i vanškolske aktivnosti u periodu od naredne dve nedelje.

Pored toga, privremeno se ukida mogućnost korišćenja školskih prostorija za eksterna udruženja, proizilazi iz obaveštenja Ministarstva obrazovanja. Takođe uvedena je obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa tipa FFP2 ne samo u višim razredima, već i u osnovnoj školi.ž

Za razliku od viših razreda, međutim, osnovci, koji su do sada mogli da nose "obične zaštitne maske", svoje FFP2 maske mogu skinuti u svojoj klupi. Ministarstvo obrazovanja naložilo je školama da konferencije nastavnika, ali i razgovore sa roditeljima ili odlože ili održe digitalno. U naredne dve nedelje svi đaci će se testirati tri puta nedeljno, od kojih najmanje jedan mora biti PCR test.

Od testiranja izuzeta su samo deca koja su preležala kovid-19, pošto kod njih i bez nove infekcije test može prikazati pozitivan rezultat.

Nove mere stupile su na snagu u ponedeljak i na snazi su do 27. novembra. Od 29. novembra škole se vraćaju na stari plan, a to znači da će samo nevakcinisani đaci morati da se testiaju. Inače i nastavno osoblje mora da se testira, kao i đaci.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.