Blinken: Katar će predstavljati američke interese u Avganistanu
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

oglasio se

Blinken: Katar će predstavljati američke interese u Avganistanu

Bliken i njegov katarski kolega danas u Vašingtonu potpisali su sporazum o osnivanju odeljenja posvećenog američkim interesima u sklopu katarske ambasade u glavnom gradu Avganistanu

Objavljeno:

Katar će sada predstavljati interese SAD u Avganistanu, posle zatvaranja američke ambasade u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu, izjavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony).

Bliken i njegov katarski kolega danas u Vašingtonu potpisali su sporazum o osnivanju odeljenja posvećenog američkim interesima u sklopu katarske ambasade u glavnom gradu Avganistanu.

SAD su "zahvalne" na "vođstvu" i "podršci" Katara u odnosu na Avganistan, rekao je Blinken u prisustvu katarskog ministra spoljnih poslova Muhameda bin Abderahmana Al-Tanija.

Katar, koji je domaćin velike američke vojne baze, odigrao je ključnu ulogu u okončanju američke intervencije u Avganistanu, kako u diplomatskom tako i u logističkom smislu za operacije evakuacije.

Oko polovina od 124.000 evakuisanih stranih državljana i Avganistanaca koji su rekli da im je prećeno odmazdom talibana, prošlo je kroz Katar.

Američki izaslanik za Avganistan Tomas Vest (Thomas West) nedavno je izjavio da se za sada ne razmatra ponovno otvaranje američke ambasade u Kabulu.

SAD, kao i ostatak medjnarodne zajednice, nisu priznale vladu talibana koji su preuzeli vlast sredinom avgusta tokom povlačenja američkih snaga iz Avganistana.

Među američkim zahtevima, pre razmatranja bilo kakvog diplomatskog gesta prema talibanima, spadaju poštovanje ljudskih prava, posebno prava žena, borba protiv terorističkih grupa i mogućnost da Amerikanci i Avganistanci koji su sarđivali sa SAD i strahuju od odmazde, nesmetano napuste zemlju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.