Blinken razgovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom
Entoni Blinken, Foto: EPA

TELEFONSKI POZIV

Blinken razgovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom

Svrgnuti sudanski premijer Abdalah Hamdok vraćen je sinoć kući

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sinoć telefonom sa svrgnutim sudanskim premijerom, saopštio je Stejt department.

"Državni sekretar se raduje oslobađanju premijera i ponavlja svoj poziv sudanskim vojnim vlastima da oslobode sve pritvorene civilne vođe i garantuju njihovu bezbednost", dodao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju.

Svrgnuti sudanski premijer Abdalah Hamdok vraćen je sinoć kući i ostaje "pod pojačanim nadzorom" dan posle puča koji je sproveo šef vojske general abdel Fatah al Burhan.

Premijer Abdalah Hamdok i skoro svi sudanski civilni lideri uhapšeni su u ponedeljak ujutro. Posle hapšenja premijera i brojnih civilnih zvaničnika u ponedeljak vojska je proglasila vanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo je vlast u državi.

Entoni Blinken ponovo je izrazio "jaku zabrinutost" zbog puča i pozvao sudansku vojsku da ne pribegava silom protiv demonstranata.

Sudanci su masovno izašli na ulice posle objave puča tražeći da se vrate prelazne valsti i pozivajući u pomoć medjunarodnu zajednicu.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.