GRUPA MIGRANATA UPALA U POLJSKU! Probili žicu, pa juriš preko granice
Migranti, Foto: Twitter printscreen

NOVI POKUŠAJ

GRUPA MIGRANATA UPALA U POLJSKU! Probili žicu, pa juriš preko granice

Izbeglice su oštetile ogradu od bodljikave žice na prelazu Bruzgi, a poljska policija je sve snimala.

Objavljeno:

Grupa migranata na beloruskoj granici probila se u Poljsku i kreće duž poljske ograde, javlja beloruski Sputnjik.

Izbeglice su oštetile ogradu od bodljikave žice na prelazu Bruzgi, a poljska policija je sve snimala.

Uz povike, izbeglice su dotrčale do metalne ograde, iza koje se već nalaze poljske snage bezbednosti, i počele da jurišaju.

Kako navodi reporter agencije, u Poljsku se probilo oko 150-200 migranata.Poljske snage bezbednosti za sada nisu preduzimale nikakve aktivne korake kako bi zaustavile prodor izbeglica, već su snimale šta se dešava.

Migrantska kriza

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.