VIRTUELNI SAMIT: Bajden i Si će u ponedeljak pokušati da izglade stvar
Džo Bajden, Foto: Profimedia

savremeni bilateralni odnosi

VIRTUELNI SAMIT: Bajden i Si će u ponedeljak pokušati da izglade stvar

Bela kuća je ranije odbijala da pruži bilo kakve detalje o samitu, osim što su rekli da će se dogoditi "do kraja godine"

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping održaće virtuelni sastanak 15. novembra.

Kako prenose Rojters i Politiko, dvojica lidera su ranije ove sedmice izrazili nameru da se "sastanu" i porazgovaraju o odnosima dve zemlje koji su poslednjih godina zategnuti.

Bela kuća je ranije odbijala da pruži bilo kakve detalje o samitu, osim što su rekli da će se dogoditi "do kraja godine".

Samit 15. novembra je najbolja prilika da dvojica lidera malo resetuju bilateralne odnose. Očekuje se da će Si pozvati Bajdena da prisustvuje zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu u februaru.

Vašington i Peking sukobljeni su po nizu pitanja, od porekla pandemije koronavirusa do sve brojnijeg kineskog nuklearnog arsenala i američki zvaničnici se nadaju da će direktni razgovori sa Sijem biti najbolji način da se spreči da odnosi dve najveće svetske ekonomije odu u nepovrat.

Niko ne očekuje da će biti napravljen veliki pomak po pitanju Tajvana, Ujgura ili Hongkonga ali bi mogao da reši neke manje probleme uključujući vizne olakšice, pokretanje dijaloga o nuklearnom oružju i eventualni okvir popuštanja trgovinskih sankcija.

Samit je virtuelan jer Ksi odbija svaki poziv na samit van Kine. Izvori iz Bele kuće kažu da je ovo druga najbolja stvar posle sastanka uživo.

01:20:17

PULS 1011 1DEO

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.