SIRIJAC UŠAO U POLJSKU! Tvrdi da je preživeo torturu u Belorusiji, SVE OPISAO
Migranti, Foto: Printscreen/Twitter/@MON_GOV_PL

JEZIVO

SIRIJAC UŠAO U POLJSKU! Tvrdi da je preživeo torturu u Belorusiji, SVE OPISAO

Atalah kaže da su mu iskustva sa poljskim policajcima i čuvarima drugačija od onih koje je imao sa beloruskim

Objavljeno:

Jusef Atalah (37) iz Sirije, koji je uspeo da uđe u Poljsku iz Belorusije nakon dva neuspela pokušaja da pređe granicu, tvrdi da je preživeo torturu od čuvara.

Atalah je smešten u migrantski centra na severoistoku Poljske, a tvrdi da su, kada je stigao na graninicu, čuvari uhvatili njegovu četvoročlanu grupu, te da su ga krvnički pretukli. Sirijac kaže da mu je polomljen nos, te da su ga udarali po licu i rebrima.

- Odveli su nas u zabranjenu zonu. To je bio naš prvi pokušaj da uđemo u Poljsku - rekao je on za CNN.

Istakao je da su beloruski zvaničnici odbili da pruže medicinsku pomoć, te da su im ponavaljali da im je bolje da krenu ka Poljskoj, nego da se vraćaju u Minsk.

Dok su išli kroz šumu, grupa se razdvojila bežeći od poljskih čuvara. Kaže da je, putujući do Poljske, bio bez hrane, te da je pio vodu u močvari.

Migranti
foto: Twitter printscreen

- Pronašao sam neke stvari koje su ostale od druge grupe. Ostala je kocka šećera. Sisao sam tu kocku jer ne mogu da žvaćem, ne mogu da grizem, ne mogu ništa - tvrdi Atalah.

Tvrdi da su mu sećanja o putovanju mutna zbog medicinskih problema koje su posledica prebijanja. Kaže da misli da je u šumi bio tri dana pre nego što ga je pokupla poljska policija i odvela ga u migrantski centar.

Atalah kaže da su mu iskustva sa poljskim policajcima i čuvarima drugačija od onih koje je imao sa beloruskim.

- Veoma su ljubazni. Odveli su me u bolnicu, i osoblje je tamo bilo divno. Doktori su mi čak dali i odeću - tvrdio on.

Podsetimo, situacija na granici Poljske i Belorusije je danima kritična. Migranti koji su blokirani u Belorusiji bacali su i noćas kamenje na poljske graničare i koristili balvane kako bi srušili ogradu od bodljikave žice u novim pokušajima da se probiju u Evropsku uniju.

Niko od oko 150 migranata okupljenih u blizini grada Bjaloveže nije uspeo da probije graničnu ogradu, rekla je portparolka granične službe Evelina Ščepanska, uz napomenu da je u sredu bilo 468 pokušaja ilegalnog prelaska.

Susedna Litvanija, koja je poput Poljske uvela vanredno stanje na granici, takođe je prijavila nove pokušaje proboja granice.

EU je u sredu optužila Belorusiju da je organizovala „hibridni napad“ na Uniju ohrabrujući hiljade migranata koji beže iz siromaštva i ratom zahvaćenih područja da pokušaju da pređu u Poljsku, i sprema se da uvede nove sankcije Minsku.

Kriza je izazvala novu konfrontaciju između Zapada i Rusije, koja je u sredu poslala dva strateška bombardera sposobna da nose nuklearno oružje da patroliraju beloruskim vazdušnim prostorom u znak podrške svom savezniku, a Belorusija je saopštila da su avioni i danas izvodili vežbe.

Kremlj je naglasio da Rusija nema nikakve veze sa tenzijama na granici i nagovestio je da je prisustvo teško naoružanog ljudstva na obe strane, što se odnosi na beloruske i poljske granične straže, predstavlja izvor zabrinutosti.

U zajedničkom saopštenju danas, ministri odbrane Litvanije, Letonije i Estonije rekli su da krizu vide kao "veoma alarmantnu i da nedvosmisleno osuđuju namernu eskalaciju tekućeg hibridnog napada beloruskog režima, koji predstavlja ozbiljne pretnje evropskoj bezbednosti".

Unija optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je proizveo migrantsku krizu u znak osvete za ranije sankcije, nakon što je sproveo nasilno razbijanje masovnih uličnih protesta protiv njegove vladavine 2020.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.