DEVOJČICA (3) DOBILA NEOČEKIVAN POZIV: Majka se odmah ZABRINULA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

poziv

DEVOJČICA (3) DOBILA NEOČEKIVAN POZIV: Majka se odmah ZABRINULA!

To je veliki haos, još uvek nemamo pojma, niti mi iko može reći kako su dobili njeno ime

Objavljeno:

Deca su uglavnom oduševljena kada dobiju pismo, međutim jedna devojčica iz Nju Džersija i njeni roditelji ostali su u šoku kada je ona dobila poziv da bude porotnik na sudu, što je inače obaveza u SAD.

Lora Berman rekla je u izjavi za VCBS da je njena ćerka Medison nedavno dobila pismo od Okružnog suda SAD u kom se navodi da je njeno ime nasumično izabrano sa biračkog spiska i da je pozvana da bude porotnik.

Ono što se porodica pita je kako je moguće da je njihova ćerka dobila ovaj poziv, budući da je maloletna i da nikada nije išla na glasanje.

Sud SAD-a nalaže da osobe koje imaju više od 18 godina, koje su državljani SAD, radno sposobni i dobro poznaju engleski jezik imaju obavezu da se odazovu pozivu ukoliko budu izabrani.

- To je veliki haos, još uvek nemamo pojma, niti mi iko može reći kako su dobili njeno ime. Da li je neko ukrao njen identitet? Da li je neko glasao u njeno ime? Da li postoji neko ko se lažno predstavlja kao ona, ima kreditne kartice, diže kredit na njeno ime? - samo su neka od pitanja koja postavlja vidno zabrinuta majka.

Državni senator, koji je ispitao stvar, kasnije je potvrdio porodici da se njihova ćerka Medison ne nalazi u biračkoj evidenciji.

Nakon što je podnela prijavu policiji, Lora je saznala da je njena ćerka verovatno bila žrtva krađe identiteta, prenosi People.

Krađa identiteta podrazumeva da neko drugi koristi lične podatke, odnosno broj socijalnog osiguranja, adrese, datuma rođenja i imena i prezimena kako bi ostvario određene beneficije ili izvršio neku prevaru, navodi se u objavi Federalne komisije za trgovinu (FTC).

Oni dodaju da neke od usluga mogu uključivati podnošenje zahteva za državne beneficije, otvaranje računa u banci ili pokretanja kreditne kartice, podnošenje zahteva za kredit ili iznajmljivanje stana i sve to na ime deteta.

Stručnjak za sajber bezbednost Ijan Marlou rekao je za VCBS da su deca i odrasli obično meta na identičan način kada je u pitanju krađa identiteta.

- Jedan od prvih koraka koje roditelji treba da preduzmu je da kontaktiraju kreditnu agenciju i da urade nešto što se zove zaključavanje kredita - rekao je Marlou, apelujući na roditelje da redovno proveravaju kreditne izveštaje o svojoj deci, kao što to čine za sebe, kako bi osigurali da su njihove informacije zaštićene.

Druge mere za zaštitu dece od krađe identiteta uključuju postavljanje pitanja pre nego što nekome date svoj broj socijalnog osiguranja, zaštitu dokumenata sa ličnim podacima i brisanje ličnih podataka pre nego što odložite računar ili mobilni telefon, navodi FTC.

Roditelji koji otkriju da neko koristi lične podatke njihovog deteta treba to odmah da prijave u policiju.

Dok porodica čeka da se Madisonino ime ukloni sa listeporotnika, njena mama se trudi da se humorom bori protiv ovako teških trenutaka.

- Možda je stvarno dobra u tome, ne znam. Možda bi bila sjajan porotnik, ali joj još uvek treba odrasla osoba da je odvede u kupatilo - rekla je Lora.

Bonus video:

18:14

VEČERNJI DNEVNIK 10.11.2021.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.