Moravjecki: Migraciona kriza ugrožava bezbednost i stabilnost cele EU
Mateuš Moravjecki, Foto: Profimedia

POLJSKO-BELORUSKA-GRANICA

Moravjecki: Migraciona kriza ugrožava bezbednost i stabilnost cele EU

Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Objavljeno:

Migraciona kriza na poljsko-beloruskoj granici ugrožava bezbednost i stabilnost cele EU, poručio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Zatvaranje poljske granice je naš nacionalni interes. Ali danas je stabilnost i bezbednost cele EU dovedena u pitanje“, napisao je poljski premijer na Tviteru, prenosi TAS S.

Označavajući razvoj događaja na granici „hibridnim napadom“ od strane beloruskog rukovodstva, Moravjecki je u svojoj objavi na društvenoj mreži naglasio da se Poljska neće uplašiti, kao i da će braniti mir u Evropi sa svojim partnerima iz NATO-a i EU.

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane.

Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na beloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična služba potvrdila je Rojtersu da je oko 800 ljudi kampuje na beloruskoj strani ograde, što je deo grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama.

Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Belorusijom, blizu mesta gde su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije, koje je posetio i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susedna Litvanija najavila uvođenje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.