POBOLJŠAVAJU ODBRANU: Kina napravila imitacije u obliku američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova
Kina i Amerika, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

ZA POTREBE OBUKE

POBOLJŠAVAJU ODBRANU: Kina napravila imitacije u obliku američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova

Rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana i Južnog kineskog mora

Objavljeno:

Kineska vojska napravila je imitacije u obliku američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova, verovatno za potrebe obuke, u pustinji u Sinđanu.

Imitacije plovila pokazuju napore Kine da poboljša odbranu od nosača aviona, naročito onih koji pripadaju američkoj mornarici, pošto rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana i Južnog kineskog mora

Na satelitskim snimcima se vidi oblici američkog nosača aviona u punoj veličini i najmanje dva antiraketna sistema u onome što se čini kao novi poligon za vojne vežbe u pustinji Taklamakan.

Američki pomorski institut je, pozivajući se na podatke obaveštajne agencije "All Source Analysis" saopštio da se u tom kompleksu testiraju balistički projektili.

Kineski raketni program je u nadležnosti Narodne oslobodilačke armije Kine, a ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Prema godišnjem izveštaju Pentagona, kineske snage su prvi put ispalile rakete u Južno kinesko more u julu prošle godine.

Tada je ispaljeno šest "df-21" balističkih projektila u vodama severno od arhipelaga Spretli, na području u moru na koje polaže pravo nekoliko zemalja.

Američki držani sekretar Entoni Blinken rekao je u julu ove godine da će SAD braniti Filipine ukoliko dođe do napada u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prestane sa "provokativnim ponašanjem".

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.