AMERIČKA AMBASADA U ETIOPIJI ODOBRILA ODLAZAK VLADINOG OSOBLJA: Usled oružanog sukoba u zemlji
Ilustracija, Foto: Profimedia

POBUNJENIČKE SNAGE NAPREDUJU

AMERIČKA AMBASADA U ETIOPIJI ODOBRILA ODLAZAK VLADINOG OSOBLJA: Usled oružanog sukoba u zemlji

Dodaje se da putovanje u Etiopiju nije bezbedno i da je vrlo moguća dalja eskalacija sukoba i nasilja

Objavljeno:

Američka ambasada u Etiopiji odobrila je dobrovoljni odlazak vladinog osoblja i članova porodice zbog oružanog sukoba u toj zemlji.

Ta informacija saopšteno je danas na internet stranici ambasade, dok pobunjeničke snage Narodnooslobodilačkog fronta (TPLF) na severu zemlje napreduju.

Odluka je doneta nakon što su Sjedinjene Američke Države u sredu izrazile da su ozbiljno zabrinute zbog eskalacije nasilja i širenja neprijateljstva, ponavljajući poziv na obustavu vojnih operacija u korist pregovora o prekidu vatre, navodi Rojters.

Stejt department je odobrio dobrovoljni odlazak američkih službenika i članova porodica koji su zaposleni u službama Etiopije zbog oružanog sukoba, građanskih nemira i moguće nestašice snabdevanja“, navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da putovanje u Etiopiju nije bezbedno i da je vrlo moguća dalja eskalacija sukoba i nasilja.

„Vlada Etiopije je ranije ograničila i isključila internet, mobilne podatke i telefonske usluge tokom i nakon građanskih nemira“, navodi se u saopštenju.

Portparol vlade Legese Tulu nije odgovorio na telefonski poziv u kojem je tražen njegov komentar za saopštenje američke ambasade, navodi Rojters.

Etiopija je u utorak proglasila vanredno stanje, a snage iz severnog regiona Tigraj prete da će napredovati ka prestonici Adis Abebi.

Očekuje se da će specijalni američki izaslanik za rog Afrike, Džefri Feltman, doputovati u Adis Abebu kako bi izvršio pritisak za zaustavljanje vojnih operacija na severu i takođe se očekuje, kako se navodi, da traži početak pregovora o prekidu vatre.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.