FRANCUSKI BISKUPI PRIZNALI KRIVICU ZA HILJADE SLUČAJEVA ZLOSTAVLJANJA DECE: 216.000 dece je fizički zlostavljano!
Katolička crkva, Foto: Profimedia

pravda

FRANCUSKI BISKUPI PRIZNALI KRIVICU ZA HILJADE SLUČAJEVA ZLOSTAVLJANJA DECE: 216.000 dece je fizički zlostavljano!

- Ova odgovornost podrazumeva dužnost osiguravanja pravde i odštete - rekao je nadbiskup nakon glasanja biskupa.

Objavljeno:

Francuski biskupi izjavili su u petak da prihvataju da katolička crkva snosi "institucionalnu odgovornost" zbog hiljada slučajeva zlostavljanja dece.

Biskupska konferencija na svom godišnjem sastanku takođe je priznala da je crkva kriva što je dopustila da zlostavljanja postanu "sistemska", rekao je predsednik konferencije Erik de Molins-Befort mesec dana nakon što je izveštaj detaljno opisao zlostavljanje 216.000 maloletnika tokom poslednjih sedam decenija.

- Ova odgovornost podrazumeva dužnost osiguravanja pravde i odštete - rekao je nadbiskup nakon glasanja biskupa.

Dana 5. oktobra nezavisna komisija koja je ispitivala zlostavljanja između 1950. i 2020. godine nazvala ih je "masovnim fenomenom" koji je decenijama bio prekriven "velom ćutnje".

Izveštaj od gotovo 2.500 stranica pokazao je da su većina žrtava bili dečaci iz različitih društvenih sredina.

De Molins-Befort je tada rekao da oseća sramotu zbog ovog otkrića, dok je papa Franjo rekao da oseća "veliku tugu". U martu su biskupi već objavili da je Crkva spremna da prihvati svoju odgovornost tražeći oprošaj za ove zločine. U petak je Molins rekao da crkva to sada čini "na jači, jasniji i kategoričniji način".

Iako njihov godišnji sastanak nije bio u potpunosti posvećen odgovoru na izveštaje, 120 biskupa iz cele Francuske posvetilo je veći deo svog sastanka "borbi protiv nasilja i seksualne agresije usmerene prema maloletnicima", prenosi Klix.

Žrtve zlostavljanja i autori izveštaja pozvali su biskupe da priznaju da je, osim krivice pojedinačnih napadača, sama crkva bila kriva kao institucija.

Žrtve zlostavljanja bile su pozvane da se pridruže sastanku, ali su mnoge odbile, osudivši odluku da skandal seksualnog zlostavljanja bude samo jedna od nekoliko tema, a ne jedino pitanje na dnevnom redu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.