GRAĐANI NJU DELHIJA SE PROBUDILI POD "POKRIVAČEM" TOKSIČNOG SMOGA: Jutros ih dočekao novi PROBLEM! (FOTO)
Zagađenje, Foto: Profimedia

zagađenje

GRAĐANI NJU DELHIJA SE PROBUDILI POD "POKRIVAČEM" TOKSIČNOG SMOGA: Jutros ih dočekao novi PROBLEM! (FOTO)

Da stvar bude još gora, Divali pada u vreme kada farmeri u susednim državama Pendžab i Harijana u Delhiju spaljuju strnjiku preostalu nakon žetve kako bi pripremili svoja polja za sledeću žetvu

Objavljeno:

Stanovnici Nju Delhija su se jutros, dan nakon Divalija, hinduističkog festivala svetla, probudili pod "pokrivačem" toksičnog smoga, udahnuvši najopasniji vazduh u dosadašnjem toku ove godine.

Naime, građani Nju Delhija, koji ima najgori kvalitet vazduha od svih svetskih prestonica, ni ove godine se tokom proslave festivala svetla nisu pridržavali zabrane ispaljivanja vatrometa i petardi, prenosi Rojters.

Indeks kvaliteta vazduha (AQI) u tom gradu porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabeležen ove godine i ukazuje na "ozbiljna" stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi, a posebno kod onih sa već postojećim bolestima, prema uputstvima saveznog odbora za kontrolu zagađenja.

AQI meri koncentraciju otrovnih čestica PM2,5 u kubnom metru vazduha. U Delhiju, gradu sa skoro 20 miliona ljudi, očitavanje PM2,5 je danas u proseku iznosilo 706 mikrograma, dok Svetska zdravstvena organizacija smatra da je nebezbedno sve što je iznad godišnjeg proseka od 5 mikrograma.

PM2,5 u vazduhu može izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što je rak pluća, navodi Rojters, i dodaje da u Indiji toksični vazduh ubije više od milion ljudi godišnje.

Nju Delhi
Nju Delhifoto: Profimedia

- Činilo se da zabrana petardi nije bila uspešna u Delhiju, što je dovelo do opasnih nivoa zagađenja pored postojećih višegodišnjih izvora - izjavio je Sunil Dahija, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA). Svake godine vlada ili Vrhovni sud Indije zabranjuju petarde, ali izgleda da se zabrane retko primenjuju.

Da stvar bude još gora, Divali pada u vreme kada farmeri u susednim državama Pendžab i Harijana u Delhiju spaljuju strnjiku preostalu nakon žetve kako bi pripremili svoja polja za sledeću žetvu.

Peking pod oblakom smoga, zatvoreni autoputevi

Vidljivost u delovima Pekinga je danas manja od 200 metara, pošto je veliko zagađenje prekrilo kinesku prestonicu, primoravajući zatvaranje nekih autoputeva.

Peking je juče izdao svoje prvo upozorenje o velikom zagađenju za jesen i zimu, zahtevajući obustavu nekih građevinskih radova na otvorenom, fabričkih operacija i školskih aktivnosti, prenosi agencija Rojters. Vidljivost je ozbiljno ograničena, a vrhovi najviših zgrada u gradu se ne vide od izmaglice.

Industrijska regija Peking-Tjenđin-Hebej često je suočena sa teškim smogom u jesen i zimu, posebno u danima bez vetra. Očekuje se, međutim, da će talas hladnoće koji stiže iz Sibira tokom vikenda rasterati zagađenje.

Kina ima za cilj da smanji koncentraciju opasnih, malih čestica u vazduhu poznatih kao PM2,5 u proseku za 4,0 odsto na godišnjem nivou u većim gradovima ove zime, saopštilo je kinesko ministarstvo životne sredine prošlog meseca.

Nivo PM2,5 u urbanim područjima dostigao je danas čak 234 mikrograma po kubnom metru, prema podacima američke ambasade u Pekingu, što ukazuje na veoma nezdrav vazduh.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.