AMERIČKA VLADA PRODAJE 280 RAKETA SAUDIJSKOJ ARABIJI
Ilustracija, Foto: Profimedia

VOJNA OPREMA

AMERIČKA VLADA PRODAJE 280 RAKETA SAUDIJSKOJ ARABIJI

Odnosi sa Saudijskom Arabijom su znatno zahladili posle dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću

Objavljeno:

Američka vlada prodaće Saudijskoj Arabiji 280 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa uprkos angažovanju predsednika SAD Džozefa Bajdena da prioritet da diplomatiji za okončanje sukoba u Jemenu gde Rijad vojno interveniše.

Saudijska Arabija koja podržava vladine snage u Yemenu u borbi protiv Huti pobunjenika koje podržava Iran, tražila je da kupi 280 raketa AIM 120C i njihovu opremu, u nabavci procenjenoj na 650 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Američka administracija prenela je Kongresu da je odlučila da prihvati taj zahtev, naveo je Stejt department.

Odnosi sa Saudijskom Arabijom su znatno zahladili posle dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću. On je pre izbora obećao da će saudijske vodje "platiti" za svoju odgovornost za smrt novinara Džamala Kašogija.

Medjutim američka vojska i dalje je rasporedjena u više baza u Saudijskoj Arabiji koja ostaje ključni saveznik SAD u regionu.

Stejt department je opravdao prodaju, koja izgleda suprotna Bajdenovim obećanjima da će prekinuti podršku koaliciji vojno angažovanoj u Jemenu, navodeći da će te rakete štititi američke živote.

"Prisustvovali smo povećanju prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju tokom protekle godine. Saudijske rakete AIM-120C odigrale su ključnu ulogu u presretanju brojnih napada dronovima koji su doveli u opasnost američke snage i ugrozile više od 70.000 američkih državljana u kraljevini", rekao je portparol Stejt departmenta.

On je rekao da se taj tip raketa ne koristi protiv meta na zemlji. Rijad je optužen da neselektivno gadja civilne mete.

Ova prodaja omogućiće Saudijskoj Arabiji da obnovi svoje zalihe, a Americi da poštuje obavezu koju je preuzeo predsednik da podržava odbranu saudijske teritorije.

Prodaja je takodje potpuno u saglasnosti sa obavezom administracije da favorizuje diplomatiju za okončanje sukoba u Jemenu dok istovremeno osigurava Saudijskoj Arabiji sredstva za odbranu od vazdušnih napada Hutija koje podržava Iran, rekao je portparol Stejt departmenta.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.