SAD I IRAN I DALJE PREGOVARAJU: Bajden naveo 1 uslov za priključenje nuklearnom sporazumu
Džo Bajden, Foto: Profimedia

7 RUNDA PREGOVORA

SAD I IRAN I DALJE PREGOVARAJU: Bajden naveo 1 uslov za priključenje nuklearnom sporazumu

Prema rečima portparola Stejt departmanta Ned Prajs, američku delegaciju će predvoditi specijalni izaslanik za Iran Robert Mali

Objavljeno:

Sedma runda pregovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana o nuklearnom sporazumu biće održana 29. novembra u Beču, javlja danas Glas Amerike pozivajući se na Stejt department.

Prema rečima portparola Stejt departmanta Ned Prajs, američku delegaciju će predvoditi specijalni izaslanik za Iran Robert Mali.

U pregovorima učestvuju i druge zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. godine iz kojeg su SAD izašle 2018. godine odlukom bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je tada uveo sankcije Iranu.

I iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani potvrdio je na Tviteru da se pregovori nastavljaju, a to je objavio i diplomata Evropske unije Enrike Mora koji posreduje u pregovorima SAD i Irana, zajedno sa diplomatama iz Kine, Rusije i drugih potpisnica ranijeg sporazuma.

Cilj pregovora je da se obnovi sporazum iz 2015.

Predsednik Džozef Bajden rekao je da će se SAD priključiti sporazumu kada Iran bude poštovao restrikcije o razvoju nuklearnog naoružanja, a ako se sporazum obnovi, biće ukinute i sankcije Iranu koje su jako pogodile ekonomiju te zemlje.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.