DUBOKA I RASTUĆA ZABRINUTOST: SAD, Francuska, Nemačka i Britanija pozvale Iran da "promeni kurs"
G20, Foto: Profimedia

SAMIT G20

DUBOKA I RASTUĆA ZABRINUTOST: SAD, Francuska, Nemačka i Britanija pozvale Iran da "promeni kurs"

Četiri lidera su nakon sastanka na marginama samita G20 u Rimu izrazili uverenje da je moguće postići sporazum, samo ako Iran "promeni kurs"

Objavljeno:

Lideri SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije danas su izrazili "duboku i rastuću zabrinutost" zbog iranskih nuklearnih aktivnosti, i pozvali Teheran "da promeni kurs".

Četiri lidera su nakon sastanka na marginama samita G20 u Rimu izrazili uverenje da je moguće postići sporazum, samo ako Iran "promeni kurs".

"Uvereni smo da je i dalje moguće brzo postići i primeniti sporazum uskladjen sa ;JCPOA (Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, ;koji su 2015. godine potpisali Iran i šest velikih sila) koji bi grantovao da je iranski nuklearni program isključivo namenjen u miroljubive svrhe i da obezbedi ukidanje sankcija", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Američke vlasti su ranije ove nedelje pozvale su Iran, koji je izrazio spremnost da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu, da pokaže "dobru veru" u tim pregovorima.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. povukao SAD iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.