Potvrđeno imenovanje novog ambasadora SAD u Izraelu
SAD, Foto: Profimedia

nominovanje ambasadora

Potvrđeno imenovanje novog ambasadora SAD u Izraelu

On je ranije bio zamenik državnog sekretara SAD, kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton (Hilary Clinton) od 2011. do 2013. godine

Objavljeno:

Senat Kongresa SAD potvrdio je imenovanje Tomasa R. Najdsa (Thomas R. Nides) za novog američkog ambasadora u Izraelu.

Najds je generalni direktor i potpredsednik banke Morgan Stenli (Stanley).

On je ranije bio zamenik državnog sekretara SAD, kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton (Hilary Clinton) od 2011. do 2013. godine.

Najdsova nominacija je bila među desetinama pozicija u Stejt depatmentu čiju je potvrdu blokirala Republikanska stranka.

Demokrate su sinoć ponovo pokušale i uspele da izdejstvuju glasanje o njegovoj nominaciji, dan pošto ima je takav pokušaj propao, preneo je Asošiejted pres.

Predsedik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je zvanično imenovao Najdsa za ambasadora u junu i taj šezdesetogodišnjak nije smatran kontroverznim kandidatom, ali se potvrda njegovog imenovanja odužila, navode izraelski mediji.

Najds je postao ambasador u vreme nesporazuma izmedju SAD i Izraela zbog Bajdenovog plana da ponovo otvori konzulat u Jerusalimu za Palestince.

Konzulat je zatvoren tokom mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa (Trump) koji je premestio ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim što je izazvalo gnev Palestinaca.

Osim toga povećana je napetost i u odnosima s Iranom pošto će se obnoviti pregovori o nuklearnom sporazaumu velikih sila sa tom zemljom iz 2015. godine kome se Izrael protivi, a Tramp se iz njega povukao 2018. godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.