IZUZETAN DOPRINOS: Najviša kineska naučna nagrada dodeljena dizajneru aviona i nuklearnom stručnjaku
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

SVAKA ČAST!

IZUZETAN DOPRINOS: Najviša kineska naučna nagrada dodeljena dizajneru aviona i nuklearnom stručnjaku

Osam stranih naučnika i jedna međunarodna organizacija dobitnici su nagrade Kine za međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju

Objavljeno:

Dizajner aviona Gu Sungfen i nuklearni stručnjak Vang Dadžung dobitnici su ovogodišnjeg najvišeg kineskog priznanja za nauku, za izuzetan doprinos naučnim i tehnološkim inovacijama.

Dvojici naučnika medalje i sertifikate uručio je kineski predsednik Si Đinping na godišnjoj konferenciji posvećenoj dodeljivanju Nacionalne nagrade za nauku i tehnologiju, koja je juče održana u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na konferenciji su dodeljene i nagrade za 264 projekta, od kojih je 46 dobilo Državnu nagradu za prirodne nauke, 61 Državnu nagradu za tehnološke pronalaske i 157 Državnu nagradu za naučni i tehnološki napredak.

Osam stranih naučnika i jedna međunarodna organizacija dobitnici su nagrade Kine za međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju.

Konferenciji je prisustvovao i premijer Li Kećijang koji je uputio čestitke u ime Centralnog komiteta Komunističke partije (KP) Kine i Državnog saveta Kine i zahvalio stranim stručnjacima na podršci napretku zemlje u nauci i tehnologiji.

Navodeći da je Kina postigla briljantna dostignuća u naučnim i tehnološkim oblastima, Li je rekao da je KP Kine pridala veliki značaj razvoju nauke i tehnologije i ukazala poštovanje i brigu prema profesionalcima u svim oblastima.

Li je istakao izuzetan doprinos stručnjaka za nauku i tehnologiju u borbi protiv kovida-19.

Kineski premijer je pozvao na ubrzanje temeljnih tehnologija u ključnim oblastima i jačanje fundamentalnih istraživanja. Zemlja bi trebalo da podrži istraživače da se koncentrišu na svoj rad i ostvaruju originalnija dostignuća, rekao je Li Kećijang, prenosi CMG.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.