Fon der Lajen i Angela Merkel pozvale na samitu COP26 da se odredi cena emisije ugljenika
Angela Merkel, Foto: Profimedia

važno

Fon der Lajen i Angela Merkel pozvale na samitu COP26 da se odredi cena emisije ugljenika

Ona se založila da bogate zemlje pomognu siromašnim i pozvala države da odrede cenu emisije ugljenika jer "priroda više ne može da čeka"

Objavljeno: 23:22h

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel pozvale su danas države da odrede cenu emisije ugljenika, koja je glavni uzrok globalnog zagrevanja.

Ursula fon der Lajen je ponovila cilj EK da Evropa bude prvi klimatski neutralni kontinent na svetu i da u ovoj deceniji smanji emisiju štetnih gasova za 55 odsto.

Ona se založila da bogate zemlje pomognu siromašnim i pozvala države da odrede cenu emisije ugljenika jer "priroda više ne može da čeka".

Za cenu emisije ugljenika založila se danas i Merkel, koja je predsedavala prvom konferencijom UN o klimi COP1 održanoj 1995. godine u Berlinu.

Odlazeća nemačka kancelarka rekla je da je svetu potrebna "sveobuhvatna transformacija" načina života i rada kako bi se zaustavile klimatske promene.

Govoreći na svečanom otvaranju ovogodišnjeg samita UN o klimi u Glazgovu, Merkelova je rekla da želi da uputi "jasan zahtev da se odredi cena emisije ugljenika" ; što bi pomoglo promociji najefikasnijih načina za dostizanje nulte emisije, cilju kojem teži većine zemalja do 2050. godine.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.