SAD osudile napade vojnih vlasti Mjanmara u kojima su uništene desetine zgrada
SAD, Foto: Profimedia

NEREDI

SAD osudile napade vojnih vlasti Mjanmara u kojima su uništene desetine zgrada

U Mjanmaru vlada haos od 1. februara, kada je vojska izvela državni udar, praćen oštrom represijom nad protivnicima novih vlasti

Objavljeno:

SAD su danas osudile napade vojnih vlasti Mjanmara u saveznoj državi Čin, u kojima je uništeno više od 100 domova i hrišćanskih crkava.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da ti "gnusni napadi" ukazuju na "hitnu potrebu" da medjunarodna zajednica pozove vojsku Mjanmara na odgovornost i da preduzme akciju radi sprečavanja masovnih kršenja ljudskih prava.

"Osudjujemo ove brutalne akcije mjanmarskog režima nad ljudima, njihovim domovima i verskim objektima, koji pokazuju njegovo potpuno nepoštovanje života i blagostanja naroda Mjanmara", naveo je Prajs.

Lokalni mediji i svedoci su u petak izvestili da su vojne snage Mjanmara granatirale mesto Tantlang u državi Čin nakon sukoba sa lokalnim snagama za samoodbranu.

Stanovnici navode da se to mesto sa 7.500 ljudi našlo pod udarom žestoke vatre kojom su uništene desetine domova i drugih zgrada, uključujući kancelariju medjunarodne humanitarne organizacije Spasimo decu (Save the Children).

U Mjanmaru vlada haos od 1. februara, kada je vojska izvela državni udar, praćen oštrom represijom nad protivnicima novih vlasti.

Devet meseci od preuzimanja vlasti, mjanmarska vojska i dalje ne uspeva da stavi pod kontrolu opoziciju, čiji se pripadnici redovno sukobljavaju sa snagama vlasti.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.