MJANMAR OSUĐUJE NAJNOVIJI IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA
UN, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

oglasili se

MJANMAR OSUĐUJE NAJNOVIJI IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA

"Navodi UN mogu da stvore samo dodatne podele u zemlji i podstiču na nasilje unutar nje", navele su vojne vlasti Mjanmara

Objavljeno:

Vojna vlast Mjanmara osudila je danas najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija (UN) o ljudskim pravima u toj zemlji, ocenivši da podstiče na nasilje.

U Mjanmaru vlada haos od februara, kada je vojska državnim udarom preuzela vlast.

Od tada je više od 1.100 ljudi poginulo usled represije vlasti nad demonstrantima koji joj se suprotstavljaju.

Izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz (Tom Andrews) rekao je u petak pred Generalnom skupštinom UN da strahuje od pogoršanja situacije i optužio vojnu huntu za "gomilanje desetina hiljada vojnika i teškog naoružanja" na severu zemlje.

Vojna hunta je danas odbacile te optužbe, optuživši Ujedinjene nacije da koriste ljudska prava kao "političko sredstvo za mešanje u unutrašnja pitanja" Mjanmara.

"Navodi UN mogu da stvore samo dodatne podele u zemlji i podstiču na nasilje unutar nje", navele su vojne vlasti Mjanmara.

Nepunih devet meseci od preuzimanja vlasti, mjanmarski generali i dalje ne uspevaju da stave pod kontrolu opoziciju, čiji se pripadnci redovno sukobljavaju sa vojskom.

Hunta je danas navela da je od početka nemira u februaru nestalo više od 70 vojnika i 93 policajca. Analitičari veruju da vojna vlast minimizira sopstvene gubitke.

Vojna vlast je pod sve većim pritiskom medjunarodne zajednice da započne dijalog sa protivnicima.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media