Snage Tigraja tvrde da su preuzele kontrolu nad ključnim gradom
Tigraja, Foto: Profimedia

VLADA NEGIRA

Snage Tigraja tvrde da su preuzele kontrolu nad ključnim gradom

SAD su danas pozvale snage Tigraja da zaustave svoje napredovanje oko Desija i Kombolče, da se povuku iz Amhare i Afara i da ne koriste artiljeriju u napadu na gradove

Objavljeno:

Snage Tigraja saopštile su danas da su preuzele kontrolu nad ključnim gradom na putu ka glavnom gradu Etiopije, dok je etiopska vlada to negirala.

Portparol snaga Tigraja Getaču Reda rekao je za Asošijeted pres da su borci zauzeli strateški grad Desi danas popodne. On je rekao i da su oni već imali "komandne položaje" na periferiji obližnjeg grada Kombolča nedaleko od aerodroma.

Portparol etiopske vlade Legese Tulu odbacio je te tvrdnje kao "izmišljenu propagandu" i rekao za AP da su Desi i okruženje pod kontrolom vladinih snaga.

AP nije uspeo da proveri tvrdnje obe strane jer nije mogao da uspostavi telefonsku vezu sa stanovnicima grada Desi.

Preuzimanje kontrole nad gradom na raskrsnici Desi i Kombolča omogućilo bi snagama Tigraja da se kreću južno duž glavnog autoputa prema prestonici Adis Abebi.

Getaču je rekao da je "pitanje dana" kada će snage Tigraja moći fizički da se povežu sa drugom naoružanom grupom, oslobodilačkom vojskom Oromo, sa kojom je sklopljen savez ranije ove godine.

Snage Tigraja kažu da vrše pritisak na vladu Etiopije da ukine višemesečnu blokadu njihovog regiona od oko šest miliona ljudi.

Hiljade ljudi je ubijeno od početka rata u novembru 2020. nakon političkog sukoba izmedju snaga Tigraja, koje su dugo bile dominantne u nacionalnoj vladi pre nego što ih je sklonio premijer Abij Ahmed.

SAD su danas pozvale snage Tigraja da zaustave svoje napredovanje oko Desija i Kombolče, da se povuku iz Amhare i Afara i da ne koriste artiljeriju u napadu na gradove.

Vašington je pozvao obe strane da započnu pregovore o prekidu vatre, rekavši da "nema vojnog rešenja za ovaj sukob" u kome je izgubljeno mnogo života.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.