ZATVORENIK IZ GVANTANAMO ZATVORA PRVI PUT O MUČENJU: Što sam više sarađivao, više su me maltretirali! (VIDEO)
Gvantanamo zatvor, Foto: AP

ISPOVEST

ZATVORENIK IZ GVANTANAMO ZATVORA PRVI PUT O MUČENJU: Što sam više sarađivao, više su me maltretirali! (VIDEO)

Kana je vojna porota osudila na 26 godina zatvora nakon što je priznao da se pridružio Al Kaidi

Objavljeno:

Madžid Kan, čovek iz američke države Merilend, opisao je na otvorenom sudu detalje mučenja kojem je bio podvrgnut u zatvoru Gvantanamo na Kubi, postavši prva osoba koja je otvoreno svedočila o zlostavljanju u američkoj ustanovi.

Kana je vojna porota osudila na 26 godina zatvora nakon što je priznao da se pridružio Al Kaidi.

Izricanje presude Madžidu Kanu je kulminacija prvog suđenja koje je vodila vojna komisija za jednog od 14 takozvanih zatočenika visoke vrednosti koji su poslati u američku pomorsku bazu na Kubi 2006. godine nakon što su držani u tajnoj mreži CIA pritvora u inostranstvu i podvrgnuti oštrom programu ispitivanja razvijenom kao odgovor na napade 11. septembra.

Kan je rekao da je ostao prestravljen i halucinirao od tehnika koje je CIA primenila. "Mislio sam da ću umreti", rekao je poroti u svojoj izjavi.

Govorio je o tome da je golog visio na gredi plafona na duge periode, polivan ledenom vodom da bi ostao budan. Više puta je bio premlaćivan, stavljen na prisilne klistire, seksualno zlostavljan i izgladnjivan na raznim „crnim sajtovima“ CIA-e.

„Što sam više sarađivao i govorio im, više sam bio mučen“, rekao je Kan. „Molio bih ih da prestanu i zakleo im se da ništa ne znam... Da sam imao inteligenciju da dam već bih je dao, ali nisam imao šta da dam.”

Kan, 41-godišnji državljanin Pakistana koji je došao u SAD 1990-ih i završio srednju školu u blizini Baltimora, izjasnio se krivim za ratne zločine koje su uključivale zaveru i ubistvo zbog njegove umešanosti u zavere Al Kaide kao što je smrtonosni bombardovanje hotela JW Marriott u Džakarti, Indonezija, avgusta 2003.

On se izvinio za svoje postupke, koji uključuju planiranje napada Al Kaide u SAD nakon 11. septembra i neuspelu zaveru za ubistvo bivšeg pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa. Tokom dvočasovne izjave porotnicima u četvrtak, rekao je: „Sve sam uradio, bez opravdanja. I veoma mi je žao svima koje sam povredio."

Kan je proveo tri godine na crnim lokacijama CIA pre nego što je premešten u Gvantanamo 2006. On je rekao da nikada nije ugledao svetlost dana ni na jednom od pozadinskih lokacija, i da nije imao kontakt ni sa kim osim sa čuvarima i ispitivačima do šeste godine svog pritvora u bazi na Kubi.

(Espreso / Vik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.