AMERIČKA VLADA ODOBRILA FAJZERA ZA UZRAST OD 5 DO 11 GODINA: Dobila punu podršku FDA
Ilustracija, Foto: Profimedia

HITNO ODOBRENJE

AMERIČKA VLADA ODOBRILA FAJZERA ZA UZRAST OD 5 DO 11 GODINA: Dobila punu podršku FDA

Zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 dece uzrasta od pet do 11 godina umrlo od korona virusa od početka pandemije

Objavljeno: 23:11h

Američka vlada dozvolila je da se vakcina Fajzer/BioNTech daje deci uzrasta od pet do 11 godina.

Stručnjaci Uprave za hranu i lekove (FDA) podržali su taj potez u utorak, otvarajući put za hitno odobrenje u roku od nekoliko nedelja.

Kompanija je u septembru saopštila da su rezultati istraživanja pokazali da je ova vakcina bezbedna za decu u toj starosnoj grupi, piše BBC.

SAD su do sada davale ovu vakcinu onima koji imaju 12 i više godina. Najnovija odluka direktno utiče na oko 28 miliona dece u SAD.

Savetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode utvrdio je danas da su koristi od uzimanja ove vakcine veće od rizika.

Očekuje se da će FDA odobriti nalaze komiteta, otvarajući put direktoru CDC-a da preporuči da vakcinacia dece počne već početkom sledećeg meseca.

Zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 dece uzrasta od pet do 11 godina umrlo od korona virusa od početka pandemije. Ukupno, ova zemlja je zabeležila blizu 740.000 smrtnih slučajeva od ovog virusa.

Poređenja radi, Velika Britanija je počela da primenjuje vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Glavni medicinski službenici u zemlji preporučuju jednu dozu vakcine za decu u toj starosnoj grupi, iako se pristupi razlikuju u drugim zemljama.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media