AMNESTI POZVALA VLASTI SAD DA POVUKU OPTUŽBE PROTIV ASANŽA: Uputili APEL za oslobađanje osnivača Vikiliksa!
Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

AMNESTI POZVALA VLASTI SAD DA POVUKU OPTUŽBE PROTIV ASANŽA: Uputili APEL za oslobađanje osnivača Vikiliksa!

Asanž je optužen za krađu i objavljivanje tajnog materijala u vezi sa vojnim operacijama SAD u Iraku i Avganistanu uz pomoć uzbunjivača Čelsi Mening

Objavljeno:

Grupa "Amnesti internešenel" pozvala je američke vlasti da povuku optužbe protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i apelovala na britanske vlasti da ga odmah oslobode.

Generalni sekretar "Amnesti internešenela" Anjes Kalamar uputila je ovaj apel uoči žalbenog saslušanja u Londonu sutra na odluku britanskog suda da ne izruči Asanža SAD, gde se suočava sa optužbama u vezi sa objavljivanjem tajnih vojnih dosijea "Vikiliksa".

Viši sud bi trebalo da razmotri žalbu na odluku u januaru o tome da se ne izruči 50-godišnji Australijanac zbog zabrinutosti da bi mogao da bude u opasnosti od samoubistva u američkom zatvoru.

"Amnesti" je ukazao na istragu "Jahu njuza" koja otkriva da su američke bezbednosne službe razmatrale otmicu ili ubistvo Asanža dok je živeo u Ambasadi Ekvadora u Londonu, prenosi DPA.

Ti izveštaji su "bacili još više sumnje u pouzdanost američkih obećanja i dodatno razotkrili političku motivaciju iza ovog slučaja", rekla je Kalamarova.

- Okrutna je optužnica da skoro 20 godina kasnije praktično niko odgovoran za navodne američke ratne zločine počinjene tokom ratova u Avganistanu i Iraku nije pozvan na odgovornost, a kamoli krivično gonjen, a ipak se izdavač koji je razotkrio takve zločine potencijalno suočava sa doživotnim zatvorom - dodala je ona.

Asanž je optužen za krađu i objavljivanje tajnog materijala u vezi sa vojnim operacijama SAD u Iraku i Avganistanu uz pomoć uzbunjivača Čelsi Mening. Njegove pristalice vide ga kao istraživačkog novinara koji je rasvetlio ratne zločine.

Bonus video:

06:56

ESPRESO INTERVJU: Sloba Radanovic

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.