"DOBIO SAM OTROVNI PRSTEN IZ RUSIJE": Saudijski princ se hvalio da bi mogao da ubije KRALJA? (VIDEO)
Mohamed bin Salman, Foto: Printscreen Youtube

bivši obaveštajac tvrdi

"DOBIO SAM OTROVNI PRSTEN IZ RUSIJE": Saudijski princ se hvalio da bi mogao da ubije KRALJA? (VIDEO)

Otac prestolonaslednika, kralj Salman, došao je na presto u januaru 2015. godine nakon što je njegov polubrat, kralj Abdulah, umro u 90. godini

Objavljeno:

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MBS) je "psihopata", koji "predstavlja pretnju po svoj narod, Amerikance i planetu", rekao je bivši visoki zvaničnik saudijske obaveštajne službe koji sada živi u egzilu u Kanadi.

U intervjuu za CBS News program "60 Minutes", koji je emitovan u nedelju, Sad Aljabri je ispričao kako je gledao snimak sastanka između princa i njegovog rođaka Mohameda bin Najefa (MBN), koji je tada bio šef obaveštajne službe Saudijske Arabije.

Do sastanka je, kako tvrdi, došlo 2014. godine.

- MBS je rekao MBN da želi da ubije kralja Abdulaha. "Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je samo da se rukujem sa njim i biće gotovo". To je on rekao. Da li se samo hvalio, ali on je to rekao i shvatili smo ozbiljno - rekao je Aljabri.

Otac prestolonaslednika, kralj Salman, došao je na presto u januaru 2015. godine nakon što je njegov polubrat, kralj Abdulah, umro u 90. godini, prenosi CNN.

MBS je postao prestolonaslednik nakon bitke za vlast sa svojim rođakom, Mohamedom bin Najefom, koji je svrgnut i nalazi se u kućnom pritvoru od juna 2017.

Aljabri je godinama blisko sarađivao sa MBN-om kao obaveštajni zvaničnik broj dva u kraljevstvu.

Tokom intervjua, Aljabri je ponovio navode da je MBS, mladi de fakto vladar Saudijske Arabije, skovao zaveru da pošalje odred da ga ubije u Kanadi pre tri godine, a dvoje Aljabrijeve dece, Saru i Omara, zatvorio je u Saudijskoj Arabiji.

On je rekao za CBS da je 2018. godine upozoren da saudijski tim ubica ide za Kanadu da ga ubije. Dodao je kako je ovo upozorenje došlo nekoliko dana nakon što je novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

- Rekli su mi da ne budem u blizini bilo koje saudijske misije u Kanadi. Da ne idem u konzulat. Da ne idem u ambasadu. Kada sam pitao zašto, rekli su mi da su raskomadali tipa, ubili su ga. I da sam ja na vrhu liste - rekao je Aljabri.

CNN prenosi da se o navodnoj zaveri izveštavalo i ranije.

U saopštenju za "60 Minutes", portparol kanadske vlade rekao je da " iako ne možemo da komentarišemo konkretne optužbe koje se trenutno nalaze pred sudovima, svesni smo incidenata u kojima su strani akteri pokušali da prate, zastraše ili prete Kanađanima i onima koji žive u Kanadi".

CBS je rekao da je Saudijska Arabija odbila intervju, ali da je ambasada kraljevstva u Vašingtonu poslala saopštenje, u kojem je Aljabrija opisala kao"diskeditovanog" bivšeg vladinog zvaničnika.

- Sad Aljabri je diskreditovani bivši vladin zvaničnik sa dugom istorijom izmišljanja i stvaranja ometanja da bi sakrio finansijske zločine koje je počinio, a koji iznose milijarde dolara, da bi sebi i svojoj porodici obezbedio raskošan životni stil - navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje da on "nije negirao svoje zločine - on implicira da je krađa bila prihvatljiva u to vreme".

- Ali tada nije bila ni prihvatljiva ni legalna, a nije ni sada - zaključuje se u saopštenju.

Grupa saudijskih kompanija u vlasništvu državnog fonda kraljevstva, koji princ kontroliše, tuži Aljabrija u SAD i Kanadi, tvrdeći da je ukrao novac iz budžeta za borbu protiv terorizma. Aljabri je u intervjuu demantovao te tvrdnje.

Rekao je da sada govori zbog svoje dece, koja su zatvorena u Saudijskoj Arabiji.

- Apelujem na američki narod i američku administraciju da mi pomognu da oslobodim decu i da im vratim život - poručio je on.

Bonus video:

06:56

ESPRESO INTERVJU: Sloba Radanovic

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.