SLAVI SE ISPRED STADIONA: Navijači totalno poludeli zbog dolaska bogatog vlasnika (VIDEO+FOTO)
Foto: Profimedia

KREĆE PROJEKAT

SLAVI SE ISPRED STADIONA: Navijači totalno poludeli zbog dolaska bogatog vlasnika (VIDEO+FOTO)

Njukasl se nakon sedam odigranih mečeva u Premijer ligi nalazi na pretposlednjem mestu, sa tri osvojena boda

Objavljeno:

Konzorcijum iz Saudijske Arabije preuzeo je engleskog fudbalskog premijerligaša, ekipu Njukasla, saopšteno je večeras.

Preuzimanje Njukasla od strane Fonda za javna ulaganja (Public Investment Fund, PIF) košta 300 miliona funti, a fond će biti vlasnik 80 odsto akcija kluba.

Sporazum, koji je trebalo da bude postignut prošle godine, nije stupio na snagu zbog zabrinutosti Premijer lige, o mogućoj kontroli kluba od strane vlade Saudijske Arabije, ali je PIF sada uspeo da pruži argumente da se oni neće mešati u rad.

- Izuzetno smo ponosni što smo postali novi vlasnici Njukasla, jednog od najpoznatijih engleskih klubova. Zahvaljujemo se navijačima Njukasla na izuzetno lojalnoj podršci tokom godina i uzbuđeni smo što ćemo raditi zajedno sa njima - rekao je guverner PIF-a Jasir Al-Rumajan.

Mesto u upravnom odboru imaće i Amanda Stejvli, dok će mesto direktora u klubu obavljati Džejmi Ruben.

Iz Premijer lige je saopšteno da je preuzimanje kluba obavljeno, nakon test faze, a vezano za uticaj na klub kraljevske porodice iz Saudijske Arabije.

- Premijer liga je sada dobila pravno obavezujuća uverenja da Kraljevina Saudijska Arabija neće kontrolisati fudbalski klub Njukasl junajted - dodaje se u saopštenju.

Ovom prodajom okončano je 14-godišnje upravljanje klubom od strane Majka Ešlija, od kojeg su navijači više puta tražili da proda klub.

FK Njukasl, Navijači
foto: Profimedia

Ranije je organizacija Amnesti Internešenel pozvala Premijer ligu da promeni uslove, odnosno "test vlasnika i direktora", radi rešavanja pitanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji usred preuzimanja Njukasla.

- Izraz 'ljudska prava' se čak ni ne pojavljuje na testu vlasnika i direktora, uprkos tome što se engleski fudbal navodno pridržava standarda FIFE. Poslali smo Premijer ligi predložen novi test usklađen sa ljudskim pravima i ponavljamo naš poziv da prerade svoje standarde po ovom pitanju - navodi se u saopštenju te organizacije.

Njukasl se nakon sedam odigranih mečeva u Premijer ligi nalazi na pretposlednjem mestu, sa tri osvojena boda.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.