BAJDEN: "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija VOJSKA u svetskoj istoriji"
Džo Bajden, Foto: Profimedia

PREDSEDNIK AMERIKE

BAJDEN: "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija VOJSKA u svetskoj istoriji"

Vojne tenzije između Tajvana i Kine najgore su u više od 40 godina, rekao je ovog meseca tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng

Objavljeno:

Sjedinjene Države će stati u odbranu Tajvana i dužne su da brane ostrvo na koje Kina polaže pravo, rekao je u četvrtak američki predsednik Džo Bajden, iako je Bela kuća kasnije saopštila da nema promene u politici prema ostrvu.

"Da, dužni smo da to učinimo", odgovorio je Bajden u Gradskoj većnici na pitanje da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žali na sve jači vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi odbranu, on već dugo sledi politiku "strateške nejasnoće" o tome da li da vojno interveniše da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada. Portparol Bele kuće rekao je da Bajden nije najavio promenu u politici SAD i da "nema promene u našoj politici", ali je odbio da dalje komentariše da li je Bajden pogrešio.

"Odnos SAD u oblasti odbrane sa Tajvanom je u skladu sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom. Mi ćemo se pridržavati naših obaveza prema tom zakonu, nastavićemo da podržavamo samoodbranu Tajvana i nastavićemo da se protivimo bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo", rekao je portparol.

Bajden je rekao da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi ​​Vašingtona jer "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u svetskoj istoriji", naglasio je on.

"Ono o čemu morate da brinete jeste da li će se uključiti u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu da naprave ozbiljnu grešku", rekao je Bajden.

"Ne želim Hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promeniti nijedan naš stav", dodao je on.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine najgore su u više od 40 godina, rekao je ovog meseca tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng.

Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Šeng Jun rekao je da teže "mirnom ponovnom ujedinjenju" sa Tajvanom i da odgovaraju na "separatističke pokušaje" njegove vladajuće Demokratske napredne stranke.

"Mi ne pravimo probleme. Naprotiv, neke zemlje - posebno Sjedinjene Države - preduzimaju opasne akcije, vodeći situaciju u Tajvanskom moreuzu u opasnom pravcu", rekao je on.

"Mislim da u ovom trenutku treba da pozovemo SAD da zaustave ovu praksu. Uključivanje Tajvana u rat definitivno nije nikome u interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Države izvući bilo šta od toga", zaključio je on.

Bonus video:

12:50

ESPRESO INTERVJU: Saša Lampaš

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.