EVROPSKI PARLAMENT SPREMA TUŽBU PROTIV EVROPSKE KOMISIJE? Zbog "propusta" da kazni zemlje koje krše vladavinu prava
EU, Foto: AP

ŠTA JE SLEDEĆE?

EVROPSKI PARLAMENT SPREMA TUŽBU PROTIV EVROPSKE KOMISIJE? Zbog "propusta" da kazni zemlje koje krše vladavinu prava

Sasoli je rekao da bi pravne radnje trebalo da budu pokrenute 2. novembra ako Komisija ne preduzme nikakve radnje

Objavljeno:

Pravnom timu Evropskog parlamenta rečeno je da pripremi tužbu protiv Evropske komisije zbog „propusta“ da kazni zemlje koje „krše“ vladavinu prava.

U saopštenju objavljenom u sredu, Parlament je rekao da je Komisija trebalo da iskoristi takozvani mehanizam uslovljavanja, novo telo koje daje ovlašćenja EU da obustavi budžetska plaćanja zemljama zbog određenih kršenja vladavine prava.

U saopštenju, predsednik parlamenta David Sasoli rekao je: „Države članice EU koje krše vladavinu prava ne bi trebalo da primaju sredstva EU. Prošle godine, Parlament se žestoko borio za mehanizam koji bi to osigurao. Međutim, do sada Evropska komisija nije želela da ga koristi".

On je dodao da, ako je vladavina prava ugrožena, „EU mora da reaguje“.

"Stoga sam zatražio od naših pravnih službi da pripreme tužbu protiv Komisije kako bi se osiguralo da se pravila EU pravilno sprovode", naveo je Sasoli, prenosi Politiko.

U saopštenju se ne pominje nijedna država za koju se kaže da je u njoj ugrožena vladavina prava. Međutim, u priloženom pismu pravnom stručnjaku Frediju Dreksleru Sasoli ipak spominje Mađarsku i Poljsku, obe zemlje koje su se borile sa EU zbog navoda o demokratskom nazadovanju.

Sasoli je rekao da bi pravne radnje trebalo da budu pokrenute 2. novembra ako Komisija ne preduzme nikakve radnje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i poljski premijer Mateuš Moravijecki sukobili su se u utorak tokom parlamentarne rasprave o tome kako Varšava uporno osporava načela vladavine prava u EU.

Rasprava se usredsredila na nedavnu presudu poljskog Ustavnog suda koja je efektivno proglasila da nacionalni ustav ima veće prvenstvo u odnosu na zakone EU.

Ta presuda se u Briselu smatra podrivanjem temeljnog pravnog poretka EU.

Međutim, Fon der Lajen nije najavila nove konkretne korake, uprkos tome što su mnogi u Evropskom parlamentu pozvali na upotrebu novog mehanizma.

Fon der Lajen je u utorak rekla da njen tim još proučava odluku poljskog ustavnog suda.

- Evropska komisija trenutno pažljivo procenjuje ovu presudu, ali već vam danas mogu reći da sam duboko zabrinuta - rekla je ona dodajući: - Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijedsti budu ugrožene.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.