SEVERNA KOREJA: SAD preterano reagovale, imaju duple standarde
Raketa, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Ilustracija

NAORUŽANJE

SEVERNA KOREJA: SAD preterano reagovale, imaju duple standarde

Pjongjang je prethodnih nedelja naveo da je testiranje naoružanja usmereno ka pojačanju odbrambenih kapaciteta

Objavljeno:

Severna Koreja je danas saopštila da su Sjedinjene države "preterano reagovale" na najnoviji test projektila Pjongjanga i dovela je u pitanje iskrenost ponude Vašingtona za razgovor, optuživši SAD da radi po dvostrukim standardima, kada je reč o razvoju naoružanja.

Pjongjang je prethodnih nedelja naveo da je testiranje naoružanja usmereno ka pojačanju odbrambenih kapaciteta, na način na koji to rade ostale zemlje, optužujući SAD, Severnu Koreju i Ujedinjene nacije za primenjivanje neprijateljske politike i duplih standarda prema Severnoj Koreji.

Ove nedelje Pjongjang je testirao novu balističku raketu ispaljenu iz podmornice, a tamošnji zvaničcnici kažu da su to normalne aktivnosti usmerene ka dugoročnom odbrambenom planu i nisu usmerene protiv SAD, niti bilo koje zemlje, izjavio je neimenovani portparol iz ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenela je zvanična severnokrejska novinska agencija KCNA.

On je dodao da je Vasington preuzeo „vrlo provokativne poteze“ sazivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji se susreo u sredu na zahtev SAD, navodi Rojters.

Ambasadorka Amerike u UN, Linda Tomas-Grinfild apelovala je na Pjongjang da se poštuje sankcije Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuju nuklearno oružje i testiranje balističkih raketa, kao i da prihvati ponudu za razgovore, ponovivši da Vašington nema neprijateljske namere.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje rekao je da u startu nametnuti „dupli standardi“ oko razvoja naoružanja.

„Kritikovati Severnu Koreju zbog testiranja istog oružja koje SAD poseduje ili razvija jasan je pokazatelj duplih standarda“, naveo je portparol u izjavi koju je prenela agencija KCNA.

On je istakao da bi svako pogrešno ponašanje SAD i Saveta bezbednosti moglo da dovede do „mnogo ozbiljnijih posledica“, upozoravajući da se „ne igraju sa opasnom tempiranom bombom“.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.