SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU BALISTIČKU RAKETU: Lansirana sa podmornice, ispod površine okeana
Ilustracija, Foto: Printscreen

NAORUŽANJE

SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU BALISTIČKU RAKETU: Lansirana sa podmornice, ispod površine okeana

Reč je o prvom ovakvom podvodnom lansiranju u poslednje dve godine

Objavljeno:

Severna Koreja potvrdila je danas da je testirala novu balističku raketu koja je lansirana sa podmornice, ispod površine okeana.

Reč je o prvom ovakvom podvodnom lansiranju u poslednje dve godine, za koje severokorejska vojska tvrdi da će ojačati podmorničke snage, preneo je AP.

Testiranje u utorak je bilo peto lansiranja raketnih projektila od septembra i izvršeno je dok Severna Koreja pojačava pritisak na Vašsington i Seul da odustanu od svoje, kako se to formuliše u Pjongjangu, neprijateljske politike koja se manifestuje kroz održavanje zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje i sprovodjenje medjunarodnih sankcija.

Severnokorejska državna Centralna novinska agencija prenela je da će najnovije testiranje "značajno doprineti osnaživanju i podizanju na viši nivo odbrambene

U izveštaju je potvrdjeno da je novom raketom uvedena napredna tehnologija kontrole navodjenja projektila, koja uključuje veću bočnu pokretljivost i bolju kontrolu uspona projektila.

Susedne zemlje, Južna Koreja, Japan i Kina potvrdil su juče da su detektovali raketnu probu Severne Koreje navodeći da je projektil pao u vode izmedju Korejskog poluostrva i Japana.

Vojska Južne Koreje opisala je testiranu raketu kao balističko oružje kratkog dometa navodeći da je lansiranje izvedeno nedaleko od istočne luke Sinpo, gde Severna Koreja ima veliko brodogradilište u kojem gradi svoju podmorničku flotu.

U izveštaju Tass se navodi da će SB UN danas raspravljati, iza zatvorenih vrata, o raketnim probama Severne Koreje.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.