NEVEROVATAN PRIZOR U JAPANU: 24 potopljena broda isplivala sa morskog dna posle skoro 80 godina! (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Youtube/lolmao500

BITKA ZA IVO DŽIMU

NEVEROVATAN PRIZOR U JAPANU: 24 potopljena broda isplivala sa morskog dna posle skoro 80 godina! (VIDEO)

Uzrok iznenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana Suribahi

Objavljeno:

Čak 24 broda koja su potpljena u toku bitke za Ivo Džimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u zadnjim mesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskom dna na obali Ivo Džime.

Uzrok iznenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana Suribahi, piše "Dejli mejl".

Na snimcima japanskog Al Nipon njuza vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni deo Ivo Džime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.

Ti brodovi su poslužili kao svojevrsni lukobrani kako bi od talasa i vetra zaštitili američke brodove s kojih su se iskrcavali vojnici, naoružanje i oprema.

Decenijama kasnije seizmička aktivnost vulkana Suribahi, koji se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, podigla je morsko dno, a samim time i brodove.

Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske oružane snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija, prenosi "Jutarnji list".

- Čini se da vulkanska aktivnost još uvek nije završena, postoji mogućnost velike erupcije na Ivo Džimi - poručio je za Al Nipon njuz Setsya Nakada, direktor državnog Centra za istraživanje vulkana.

Na Ivo Džimi je do sad zabeleženo najmanje 10 erupcija, a posljednja se dogodila 1982. godine. Samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdiglo za najmanje 10 metara, prema istraživanju Sveučilišta Oregon.

U bitci za Ivo Džimu, koja je trajala od 19. februara do 26. marta 1945. godine poginulo je više od 7.000 američkih vojnika i oko 18.000 japanskih (zarobljeno je samo 216 Japanaca), a završila je američkim osvajanjem ostrva. I dok se o strateškom značaju bitke i dalje vode rasprave, danas je najpoznatija po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Suribahija uzdižu zastavu SAD. Fotografiju je za AP snimio Džo Rozental.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.