STEJT DEPARTMENT AMINOVAO: PUNA PODRŠKA PROCESU PROŠIRENJA EU
SAD, Foto: Profimedia

čvsta ruka

STEJT DEPARTMENT AMINOVAO: PUNA PODRŠKA PROCESU PROŠIRENJA EU

U saopštenju se takođe naglašava puna podrška procesu proširenja EU.

Objavljeno: 22:08h

Oni su se saglasili da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u znak podrške napretku regiona na evropskom putu, saopštio je danas američki Stejt department.

U saopštenju se, između ostalog, ističe važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je "ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova".

Nakon nedavnih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se angažuju u kontinuiranoj i održivoj deeskalaciji i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo napore Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se takođe naglašava puna podrška procesu proširenja EU.

"Pristupanje EU, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo da počnu bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

Stejt department dalje navodi da su Sjedinjene Države i EU ujedinjene u "čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija".

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve veće retorike podela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake", navedeno je u zajedničkoj objavi, preneo je Glas Amerike.

Pozivaju se i sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media