Izraelski vojnici ubili Palestinca osumnjičenog da je bacao zapaljive bombe
Izraelska vojska, Foto: EPA/ATEF SAFADI

ŠOKANTNO!

Izraelski vojnici ubili Palestinca osumnjičenog da je bacao zapaljive bombe

Incident se dogodio duž glavnog pita kojim prolaze stanovnici obližnjih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Objavljeno:

Izraelski vojnici ubili su Palestinca koji je bacao zapaljive bombe na glavnom autoputu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je vojska.

Kako je kasno sinoć navedeno vojnici su pucali na dve osobe koje su bacale zapaljive bombe kraj Beit Džale, južno od Jerusalima i jedna je pogodjena i preminula od povreda, a druga je pritvorena.

Incident se dogodio duž glavnog pita kojim prolaze stanovnici obližnjih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Ranije u četvrtak izraelska policija je rekla da je palestinski vozač namerno naleteo automobilom na pripadnika izraelske paramilitarne granične policije u Kalkiliji na Zapadnoj obali.

Palestinci su izveli desetine napada na Izraelce u proteklim godinama, uglavnom nožem ali je bilo i oružanih napada i pokušaja da se pregaze.

Organizacije za ljudska prava i Palestinci medjutim kažu da su neki od tih incidenata bili nesrećni slučajevi i da Izrael koristi prekomernu silu.

U odvojenom incidentu jevrejski naseljenik je napao izraelskog vojnog oficira i vojnika biber sprejom kraj jednog divljeg naselja.

Bio je to najnoviji u nizu napada naseljenika na izraelske bezbednosne snage i Palestince na Zapadnoj obali.

Vojska je saopštila da je povredjenima ukazana pomoć na mestu napada, ali je odbila da kaže da li je neko uhapšen, a policija nije ništa komentarisala.

Jevrejski naseljenici su se sukobljavali s izraelskim vojnicima i nanosili štetu palestinskoj imovini u proteklim danima u odgovoru na ono što smatraju nastojanjima izraelskih vlasti da ograniče širenje jevrejskih naselja.

Većina od gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika živi u legalnim naseljima koji liče na male gradove i predgradja, a radikalniji naseljenici su osnovali desetine malih divljih naselja nelegalnih na osnovu izraelskog zakona.

Palestinci i veći deo medjunarodne zajednice smatraju sva naselja nelegalnim i preprekom za rešenje sukoba po modelu dve države.

Na Zapadnoj obali pod izraelskom vojnom upravom živi 2,5 miliona Palestinaca.

Palestinska uprava ima ograničenu autonomiju na delovima te teritorije.

Naseljenici su izraelski gradjani i za njih važi izraelski civilni pravosudni sistem.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.