SAD I IZRAEL RAZMATRAJU "PLAN B": Ako se Iran ne vrati pregovorima postoje i druge opcije!
Zastava SAD, Foto: Profimedia

nuklearni sporazum

SAD I IZRAEL RAZMATRAJU "PLAN B": Ako se Iran ne vrati pregovorima postoje i druge opcije!

SAD inače retko potvrdjuju da razmatraju šta će raditi u slučaju neuspeha diplomatije u odnosu na Iran

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države i Izrael saopštili su danas da razmatraju "Plan B" za Iran ako se ta zemlja ne vrati pregovorima u cilju spasavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid su rekli da su počele diskusije o "drugim opcijama ako Iran odbije ponudu da poštuje sporazum pod uslovom da mu se SAD ponovo pridruže".

Nije rečeno kakve bi te opcije mogle da budu, ali postoji niz nediplomatskih akcija koje bi se mogle razmatrati, počev od pojačavanja sankcija do tajnih vojnih operacija.

SAD inače retko potvrdjuju da razmatraju šta će raditi u slučaju neuspeha diplomatije u odnosu na Iran.

Izrael se protivio sporazumu velikih sila sa Teheranom iz koga se bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao 2018. godine.

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sporazum oštro kritikovao još dok su trajali pregovori s administracijom Trampovog prethodnika Baraka Obame.

Blinken i Lapid su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata na kojoj su se sva trojica dogovorila da prošire takozvane Sporazume Avram o normalizaciji odnosa Izraela i Emirata i još tri arapske zemlje.

Oni su se sastali nakon što je Iran nagovestio spremnost da se vrati indirektnim pregovorima sa SAD u Beču ali nije naveo kada bi to moglo da se desi.

Iran je takodje nastavio svoje nuklearne aktivnosti ne vodeći računa o ograničenjima predvidjenim sporazumom.

Blinken je ponovio da vreme za povratak sporazumu ističe, ali je odbio da kaže kada konkretno. ; "Spremni smo da se okrenemo drugim opcijama ako Iran ne promeni kurs i konsultacije sa našim saveznicima i partnerima su deo toga", rekao je Blinken i najavio da će se razmatrati svaka opcija.

On je rekao da i dalje veruje da je "diplomatija nejefikasniji način", ali da su za to potrebne dve strane, a da se za sada ne vidi da je Iran voljan da to uradi.

Lapid je bio otvoreniji i upozorio da će Izrael delovati vojnom silom ako je potrebno, da zaustavi Iran u razvoju nuklernog oružja.

"Postoje momenti kada zemlje moraju da upotrebe silu da zaštite svet od zla. Ako će teroristički režim nabaviti nuklearno oružje moramo delovati. Moramo jasno pokazati da civilizovani svet to neće dozvoliti. Ako Iranci ne veruju da svet ozbijno misli da ih zaustavi oni će požuriti da dodju do bombe. Izrael zadržava pravo da deluje u svakom trenutku na svaki način. To nije samo naše parvo, to je takodje naša odgovornost", rekao je šef diplomatije Izraela.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.